Kovid-19 ile mücadelede yeni dönem! Solunabilir ilk Kovid-19 aşısına onay

Çin'de solunum aracılığıyla insan vücuduna etki edebilen koronavirüs aşısına acil kullanım onayı verildi.

SAĞLIK 06.09.2022, 09:33
Kovid-19 ile mücadelede yeni dönem! Solunabilir ilk Kovid-19 aşısına onay

Ulusal Tıp Ürünleri İdaresi, CanSino Biotech tarafından geliştirilmiş olan dünyanın ilk "solunabilir" Kovid-19 aşısının inaktif aşılardan iki doz olan kişiler tarafından hatırlatma dozu şeklinde kullanılabileceği kararlaştırıldı.

Solunumla kullanılabilecek

"Convidecia Air" ismi verilen aşı, daha önce şirketin geliştirdiği tek doz Kovid-19 aşısı "Convidecia"nın solunumla uygulanabilen bir çeşidi olacak.

DSÖ acil kullanım onayı verdi

Aşının enjektör ile yapılan versiyonu, şubat ayında Çin Ulusal Tıp Ürünleri İdaresinden, Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) ise martta acil kullanım onayı almıştı.

Aşının solunabilir olan versiyonunda enjektör yerine aşı sıvısını hava kabarcıklarına çeviren ve "nebulizatör" ismi verilen püskürtücü aygıt (fısfıs) kullanılıyor.

Doğal enfeksiyonla bağışıklığa yol açacak

Virüsün güçsüzleştirilmiş bir şeklini içeren aşının, solunum aracılığıyla bulaşan virüsün doğal enfeksiyonu uyarması, bu şekilde vücutta bağışıklık uyandırması hedefleniyor.

Solunabilen ilk koronavirüs aşısı

Kovid-19 aşıları arasında Convidecia Air, enjektör yerine nebulizatör (fısfıs) ile uygulanan ilk örnek olacak.

Üretim ve uygulama maliyetleri düşecek

Sprey formundaki aşılar, gribe benzer diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma için yaygın bir şekilde kullanılıyor. Yöntem, aşıların uygulama ve üretim maliyetlerini düşürüyor.

İğne ve enjektör gerektirmeyen düzeneğin sağlık erişiminin yetersiz olduğu uzak bölgelerde kullanımı konusunda kolaylık sağlayacağı tahmin ediliyor.

Derin dondurucuda muhafaza edilmesine gerek yok

Derin dondurucuda korunması gereken enjeksiyon sıvısının tam tersine, solunabilir aşının sıvısı 2-8 derecede kimyasal bütünlüğünü muhafaza edilebiliyor. Bunun küresel anlamda daha yaygın bağışıklık korumasına destek vereceği umuluyor.

Klinik denemeler başarılı

Solunabilir aşı kapsamında yapılan ve "The Lancet" dergisinde yayımlanmış olan klinik denemelerde güçlü bağışıklık tepkisi uyandırdığı anlaşılmıştı. Çin'in Jiangsu eyaletinde 420 yetişkin ile yapılan denemede aşının, Sinovac tarafından daha önce geliştirilen Coronavac aşısından çift doz yaptırmış kişilerde solunum organlarının hücrelerini virüse karşı daha dirençli kıldığı belirlenmişti.

Acil kullanım onayından sonra CanSino Biotech hisseleri, Hong Kong Borsası'nda yüzde 7 ve Şanghay Borsası'nda yüzde 10 değer kazandı.

Yorumlar (0)