Koca yanıtladı: Eris varyantı tehlikeli mi, kapanma olacak mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddetin önüne geçmek için başlatılacak "Gri Kod" uygulamasının yakında devreye alınacağını kaydetti. Eris varyantının tehlikeli olup olmadığı sorusuna yanıt veren Koca, "Son zamanlarda bir toplu aşılama propagandası yürütülüyor. Bunun parçası olmayacağız." vurgusunu yaptı.

SAĞLIK 04.10.2023, 12:36 04.10.2023, 12:58 Hakan Öksüz
Koca yanıtladı: Eris varyantı tehlikeli mi, kapanma olacak mı?

Sağlıkta şiddet olaylarının engellenmesine yönelik başlatılacak olan "Gri Kod" uygulaması hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şimdiye kadar Beyaz Kod uygulaması vardı. Bir şiddet olayı meydana geldiğinde sağlık çalışanının verdiği Beyaz Kod ile adli süreç başlıyordu. Gri Kod uygulamasının hedefi ise şiddeti önlemek. Şiddet eğilimi görülünce devreye girecek. Beyaz Kod uygulaması da devam edecek." dedi.

"Çok az kaldı, uygulama yakında başlayacak

"Gri Kod" verilince polisin durumdan anında haberdar olacağını ve gerekli müdahaleyi yapacağını kaydeden Koca, "Şayet Beyaz Kod'u gerekli kılacak bir durum varsa hastane polisi, bunu merkeze bildiriyor. Bu meselenin iki boyutu var. Birisi hastane güvenliği. Diğeri de kolluk kuvvetleri tarafı İçişleri Bakanlığımız ile ortak yapılacak bir uygulama olacak bu. Şimdi sistemin yazılımı hazırlanıyor. Çok az kaldı, uygulama yakında başlayacak." ifadelerini kullandı.

"Eris varyantı, toplumsal gündem olacak önemde değil"

Eris varyantının toplumsal gündem olabilecek önemde olmadığını bildiren Bakan Koca, "Salgın sürecinde alınan kararların yol göstericisi bilimdi. O dönemde bilimsel bütün gelişmeleri takip ederek gerekli uygulamaları yaptık. Bu noktaya gelmişken bilime sırt çevirmemiz söz konusu değil. Sanki biz aşı ve tedbir karşıtıymışız gibi göstermek istiyorlar. Pandemi döneminde Türkiye'ye yürütülen aşı kampanyalarını herkes gördü." değerlendirmesinde bulundu.

"Kovid-19'un hasta etme gücü düştü"

Aşıların piyasaya sunulmasının ardından hızlıca aşı kampanyalarına başladıklarını hatırlatan Koca, "Sağlık çalışanlarının aşılaması yapıldıktan sonra salgının etkisi ciddi şekilde kırıldı. Salgının ilk dönemdeki direncini kırmak için bu uygulama gerekliydi. Sonuç olarak yurt genelinde yürüttüğümüz aşılama kampanyası sonuç verdi. Bir RNA virüsü olan Kovid-19, bu süreçte mutasyonlar geçirerek değişti ancak hasta etme gücü düştü. Bünyelerimiz virüsü tanıdı." ifadelerini kullandı.

"Son zamanlarda bir toplu aşılama propagandası yürütülüyor"

Toplu aşılamaya kesinlikle ihtiyaç duyulmadığının altını çizen Koca, "Son zamanlarda bir toplu aşılama propagandası yürütülüyor. Gerekli olduğu dönemde yaptık, şu an gerek yok. Kapanma benzeri önlemler de uygulanmayacak. Kişisel tedbirler haricinde herhangi bir şeye gerek yok. Küresel aşılama ve kapanma propagandanın uygulama sahası değiliz." dedi.

Yorumlar (0)