Göz Hastalıkları Uzmanı uyarıyor: Sistemik hastalıklar, gözden öğrenilebilir!

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, göz bulgusu ile pek çok hastalığın öğrenilebileceğini vurguladı. Sistemik hastalıkların erken aşamada öğrenilmesi için göz muayenesinin aksatılmaması gerektiğine işaret eden Sızmaz, uyarılarını sıraladı.

SAĞLIK 20.05.2024, 13:34 Hakan Öksüz
Göz Hastalıkları Uzmanı uyarıyor: Sistemik hastalıklar, gözden öğrenilebilir!

Vücut sağlığı hakkında bilgi aktarma görevini üstlenen gözlerin, sistemik hastalıklarla ilgili bulgu verdiğini kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, "Gözde pek çok sistemik hastalığın bulgu verdiğini biliyoruz. Dolayısıyla düzenli göz muayeneleri önemli. Bir hastalık bazen gözde değişiklikler meydana getirir. Hastalık, yaygın etkilerini göstermeden önce gözlerde kendisini belli edebilir." dedi.

Gözdeki bazı değişikliklerin işaret ettiği hastalıklar

Romatizmal hastalıklarda göz içi iltihapları ve gözyaşı eksikliği, lösemide gözün beyaz tabakasında iltihaplanma ve retina kanamaları gibi belirtilerin görülebileceğini kaydeden Prof. Dr. Sızmaz ,"Bu tip hastalıkların belirtileri, göz muayenelerinde tespit edilebiliyor. Örneğin hipertansiyon hastalarında retina damarlarında daralma görülebilir. Vücutta retina damarının dışında direkt olarak görülebilen başka bir damar sistemi yok. Söz konusu hastalıkların yarattığı değişiklikler, böbrek damarlarında da kendisini gösterebilir." ifadelerini kullandı.

"Gözün etrafındaki beyaz hale, kan yağlarının yüksekliğine işaret edebilir"

Korneanın etrafında ortaya çıkan beyaz halenin, kan yağlarının yüksekliğine işaret ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Sızmaz, "Kan yağlarının yüksekliğinin ileri aşamalarında ise damarlarda soluk pembemsi bir görünüm ortaya çıkar. Kafa içi basınç artışı durumunda optik sinir başlarında ödem meydana gelir." değerlendirmelerini yaptı. 

"Frengi ve verem gibi hastalıklara göz bulgusu ile tanı konulabilir"

Göz muayenesinde retinada pigmente lezyonların görülebileceğine vurgu yapan Acıbadem Adana Hastanesi Göz Hastalıkları Hekimi Sızmaz, "Bu lezyonun gözlenmesi, kalın bağırsakta kansere yatkınlık taşıyabilecek poliplerin bulunduğuna işaret edebilir. Frengi ve verem gibi hastalıklara göz bulgusu ile tanı koymak mümkündür. Birçok enfeksiyondan, gözü inceleyerek haberdar olmak mümkün. Dolayısıyla göz muayenesinin aksatılmamasını öneriyoruz." dedi.

Yorumlar (0)