DSÖ'den korkutan açıklama: Bu son olmayacak...

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (COVID-19) insanoğlunun karşısına çıkan son pandemi olmayacağı uyarısını yaparak, "Hayvan hakları ve iklim değişikliği ile savaş verilmediği müddetçe, insanlar salgınlarla karşılaşmaya devam edecek." dedi.

SAĞLIK 27.12.2020, 18:04
DSÖ'den korkutan açıklama: Bu son olmayacak...

Başkan Tedros Adhanom Ghebreyesus'dan salgın hastalıklar ile ilgili önemli bir uyarı geldi. 'Uluslararası Salgın Hazırlık Günü' adına düzenlenen etkinliğe çevrim içi (online) olarak katılan Ghebreyesus, koronavirüsün insanoğlunun karşısına çıkan son pandemi olmayacağı uyarısını yaparak, bu sebeple devletlere sağlık sistemlerini kuvvetlendirme çağrısında bulundu.

"Salgınlar yaşamın gerçeği"

“Geçmiş bize koronavirüsün son pandemi olmayacağını gösteriyor, salgınlar yaşamın gerçeği.” şeklinde konuşan Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Ghebreyesus, hayvan hakları ve iklim değişikliği ile savaş verilmediği müddetçe, insanların salgınlarla karşılaşmaya devam edeceğini kaydetti. "Devletler ve toplum tarafından insan sağlığının daha iyi geliştirmelerle desteklenmesi halinde, çocuklarımıza ve torunlarımıza daha dirençli, daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir gezegen bırakabiliriz." ifadelerini kullanan Ghebreyesus, “Pandemi sürecinde devletler olarak sağlık için maddi kaynaklarımızı harcıyoruz fakat pandemi sona erdiğinde ise bir sonraki olası pandemiyi önlemek adına hiçbir şey gerçekleştirmiyoruz. Bu, oldukça tehlikeli bir yaklaşım ve anlaşılması da oldukça güç.” dedi.

Dünya bir sonraki pandemiye hazır değil

Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü'nün ortak bir uzantısı olan Küresel Hazırlık İzleme Kurulu'nun, salgından birkaç ay evvel ilk kez Eylül 2019 tarihinde yayımladığı senelik raporu, dünyanın potansiyel olarak güçlü salgınlar için hazırlıksız durumda olduğunu gün yüzüne çıkarmıştı.

Yorumlar (0)