Bazı ilaçlar sıcaklık direncini düşürüyor

Singapurlu araştırmacılar, yaşlı veyahut kronik hastalıkları olan bireylerin, kullandıkları ilaçlar nedeniyle sıcaklık dirençlerinin azalabildiğini saptadı.

SAĞLIK 17.08.2023, 18:16
Bazı ilaçlar sıcaklık direncini düşürüyor

Derideki kan akışının hızlanması, terleme yüksek sıcaklıklarda ise 'termogenez' olarak isimlendirilen vücudun kalori yakarak sıcaklık elde ettiği sürecin hızını yavaşlatması gibi yollarla insanların yaşadıkları çevrenin sıcaklığına adaptasyon geliştirdiğini kaydeden araştırmacılar, bu işleyişin ilaç kullanımıyla birlikte değişebileceğini tespit etti. 

Singapur Ulusal Üniversitesinden araştırmacılar, diyabet, damar ve kalp rahatsızlıkları, nörolojik rahatsızlıklar ve kanser çalışmalarında daha evvel sıcaklık direncine dair gerçekleştirilen araştırmaları derledi.

Araştırmacılar, kronik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar ile Alzheimer, Parkinson, tansiyon ve bazı kemoterapi ilaçlarının insan bedeninin terleme veyahut derideki kan akışını hızlandırma kabiliyetlerini körelterek insanların sıcaklığa karşı direncini düşürdüğünü belirtti. 



Yaşlanan nüfusa sahip ülkelere dikkat çekildi

Bilim insanlarından Jericho Wee, global sıcaklık ortalamalarının artış gösterdiği günümüzde "Yaşlı hastalarımızın kronik rahatsızlıkları için kullandıkları muhtelif ilaçların, su kaybı ve sıcaklıkla ilişkili hastalıkların riskini artırabileceğini gözlemliyoruz." ifadesine yer verdi.

Araştırmanın bir başka yazarı Doç. Dr. Jason Lee ise "Bahse konu ilaçlara gereksinim duyan hastalara sıcak havalarda da güvenli reçeteler yazabilmemiz için termal fizyoloji ve farmakoloji uzmanları çok disiplinli araştırmalar yapmalıdır." dedi.

Lee, mevzubahis araştırmaların, Singapur gibi ortalama sıcaklıkların arttığı ve yaşlanan nüfusa sahip ülkeler için önemli ve güncel bir husus olacağını sözlerine ilave etti. 

Yorumlar (0)