Ateş Kara: Virüsün aktif kalma süresi 10 kat artmış olabilir

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, kış mevsiminde koronavirüs önlemlerine çok daha sıkı bir şekilde uyulması gerektiğini kaydederek, "Mesela bende koronavirüs var. Ben masa başında konuştuğum esnada, öksürdüğüm esnada çıkardığım virüs, daha önce 1 dakika dahi aktif kalamazken; belki şu anda 10 dakika kadar aktif kalıyor olabilir." dedi.

SAĞLIK 23.12.2020, 18:14
Ateş Kara: Virüsün aktif kalma süresi 10 kat artmış olabilir

Prof. Dr. Ateş Kara, ülkemizde koronavirüs vaka sayılarında ciddi oranda azalma olduğunu fakat kış aylarında maske kurallarına ve mesafeye özellikle çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini işaret etti.

Prof. Dr. Kara, "Bizler, yüksek sıcaklıktan ve güneş ışığından koronavirüsün etkilendiğini belirtmiştik. Yaz aylarında masa üstünde belki de 1-2 dakikada kadar, hatta ve hatta 30 saniye içerisinde güneş var ise etkinliğini yitirebiliyordu. Şu anda söz konusu süre, mevsimin kışa dönmesi ve havaların soğuması sebebiyle belki de 5 dakikaya kadar çıkıyor. Mesela bende koronavirüs var. Ben masa başında konuştuğum esnada, öksürdüğüm esnada çıkardığım virüs, daha önce 1 dakika dahi aktif kalamazken; belki şu anda 10 dakika kadar aktif kalıyor olabilir. Bu sebeple size ait olmayan, başkalarına ait olan mekanlarda, dışarıdayken kesinlikle el temizliğimize bu zamanda daha çok dikkat etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

'Yeni yılı telefonla kutlayın'

Prof. Dr. Kara, yeni yılın yaklaştığını anımsatarak, "Yılbaşında birileri ile görüşmek istiyorsanız, 'Bunu seneye yapalım lütfen.' deyin. Söz konusu virüsün aktif olabildiği tek konağı insan ve karşınıza çıkan her insanda da koronavirüsün olma ihtimali bulunuyor. O kişinin virüse sahip olmama ihtimalinden eminsen, kesin bir şekilde 'Onda virüs yok.' diyebiliyorsan, 'Bunu garanti edebilirim.' dersen, kabul, görüşülebilir. Fakat tam tersi bir durum var ise, lütfen bu dönemde mesafe kurallarına uyarak telefonla yılbaşı gecesini kutlayacak biçimde hareket etmeye özen gösterelim." dedi.

Okullarda da eğitimin çevrim içi (online) olarak süreceğini dile getiren Prof. Dr. Kara, "Ara tatil esnasında sayılara bakılır, koşullara bakılır ve bence o zaman kademeli olarak okulların açılması konuşulabilir. Fakat bugün için konuştuğumuzda, bizim acilen sayıların düşmesini sağlamamız gerekiyor." dedi.

Yorumlar (0)