Dijital saadet zinciri OneCoin'in yargılamaları başladı!

Kurucusunun 2017’de kayıplara karıştığı, dolandırıcılık ve para aklamadan suçlanan kripto para OneCoin’in ilk duruşması New York’ta gerçekleşti.

ÖZEL HABER 06.11.2019, 10:56 18.11.2019, 20:18
Dijital saadet zinciri OneCoin'in yargılamaları başladı!

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da 2014 yılında kurulan, dünyada 3 milyon yatırımcısı olan ve 175 ülkede 4 milyar dolar yatırım alan kripto para OneCoin’in ilk duruşması New York’ta yapıldı.

Para aklama ve haksız mal varlığı

Duruşma Mark Scott adlı bir avukatın, “kripto para OneCoin aracılığıyla ABD’den 400 milyon dolarlık parayı aklamak üzere yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarması” ve “mülkiyet ve fon kaynaklarını gizlemesi” gerekçeleriyle yapılıyor.

İddialar arasında Scott’un para aklama zincirinin İrlanda Banka hesaplarıyla sonladığı da var.

400 milyon dolarlık aklanan para dışında da, satın alma prosedürleri gizlenmiş olan bir yat, 3 malikane ve bir Ferrari de soruşturmalar arasında yerini alıyor.

OneCoin’in görünmeyen yüzü: Mark Scott

ABD’li savcılar, dolandırıcı kripto para OneCoin’in suç şemasının stratejisinin ana aktörlerinden birinin de Mark Scott olduğuna yönelik deliller üzerine duruyor ve hatta dolandırıcı kripto para kuru OneCoin’in görünmeyen yüzü ve kurucusu olduğuna dair iddialarda da bulunuyorlar.

ABD’li savcıların, “piramit tipi dolandırıcılığın maskesi: OneCoin” olarak adlandırdığı sistem aslında Türkiye’de saadet zinciri olarak bildiğimiz binlerce insanın dolandırılmasına sebep olan usulün yeni nesli olan, dijital para versiyonu olarak tanımlanabilir.

Asla değer kaybetmeyen para savıyla 3 milyon kişi dolandırıldı


Dolandırıcı Kripto Kraliçe Dr Ruja Ignatova ve dolandırıcı Avukat Mark Scott dijital saadet zinciri OneCoin'in toplantısında

OneCoin piramit şeması, para piyasalarının aksine asla değer kaybetmeyen bir sisteme sahip, başka deyişle asla negatif yönlü hareket etmeyen dijital bir kur ve piramit ağı yöntemi sayesinde asla para kaybetmenin mümkün olmadığı gibi irrasyonel yöntemle yaklaşık 3 milyon yatırımcı çekti.

Soruşturmanın Manhattan Savcısı Geoffrey S. Berman şu cümleleri kullandı: “Bu sanıklar, tamamen yalan ve dolandırıcılık temeline dayanan bir proje geliştirdi. Büyük geri dönüşler ve asgari risk faktörünü en aza indirerek bir nevi saadet zinciri kurdular. Sanıklar zenginleştiği sürece, yatırımcılar sürekli mağdur oldu.”

Ana dolandırıcısı “Kripto Kraliçe” olan Dr Ruja Ignatova Oxford mezunu


Dolandırıcı Dr Ruja Ignatova OneCoin zirvesinde konuşma yapıyor (2016)

OneCoin ile dijital dolandırıcılık sistemini kuran kadın elegan görünümüyle dikkat çekiyor. Milyarlarca dolar parayla kayıplara karışan Dr Ruja Ignatova Oxford Üniversitesi mezunu. Daima kendinden emin ve şık görünümüyle milyonları arkasına topladı ve dünyanın en büyük dolandırıcılarından biri oldu. Ignatova, 2017 yılının Ekim ayında dolandırdığı paraların büyük kısmıyla kayıplara karıştı.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)