Oxfordlu hortumcu "Kripto Kraliçe"

OneCoin'in kayıplara karışan hortumcusu "kripto kraliçe" olarak anılan Dr Ruja Ignatova'nın destekçileri, OneCoin mağduru bir kadına ölüm tehditleri ediliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.10.2019, 16:11 06.11.2019, 11:30
Oxfordlu hortumcu "Kripto Kraliçe"

BBC’nin haberine göre; ismi açıklanmayan bir kadın, uluslararası kripto paralarından biri olan OneCoin hakkında “dolandırıcılık” söyleminde bulunduğu için ölüm tehdidi aldı. Tehdidi alan kadının ABD’li olduğu bildirildi.

Oxfordlu Dolandırıcı

OneCoin adlı kripto paranın kuruluşunun açıklamasına göre, OneCoin, tüm dünyadan 4 milyar dolar yatırım aldı. OneCoin’i inceleyen ABD’li savcılar;  OneCoin’i, “kripto paranın piramit tipi dolandırıcılığının maskesi” olarak tanımlıyor. Dr Ruja Ignatova adlı bir kadın, Türkiye'de saadet zinciri olarak bilinen oluşumun benzeri “Kripto para piramitini” adlı dolandırıcılık sistemini buldu. Dolandırıcılık faaliyeti olduğu anlaşıldıktan sonra Ignatova hakkında soruşturma açıldı. Soruşturmalar sürerken, sanal para OneCoin ve kurucusu bu kadın kayıplara karıştı. Daha sonra, elegan görünümüyle dikkat çeken ve “kripto kraliçesi” olarak anılan Oxford Üniversitesi mezunu Dr Ruja Ignatova para aklamaktan suçlu bulundu. Suçlu bulunan kadın halen bulunamadı ve aranıyor.

OneCoin mağdurları sosyal medyada cinsel şiddet ve ölüm tehditleri alıyor

İskoçya polisine ifade veren 49 yaşındaki kadın, OneCoin destekçilerinin sosyal medya yoluyla, ‘cinsel şiddet’, ‘ölüm’ gibi tehditlerde bulunduklarını söyledi.

Tehditlere maruz kalan kadın, “ Tehditler beni yıldırmıyor, aksine daha da güçlendiriyor. Sürekli kulaklarımda OneCoin kurbanlarının adalete kavuşacağını düşünerek yaşıyorum.” dedi.

Piramit  kripto para şeması

Kripto kraliçesi, Yalnızca İngiltere’de 96 milyon dolar yatırımcısının olduğunu OneCoin’in 4 milyar dolara yükseldiğini ve 175 ülkede yatırım aldığını söylüyordu. 

OneCoin’in gösterişli lideri, Dr Ignatova, 2017’nin Mart ayında kayıplara karıştı.

Saadet zinciri modeli

Türkiye’de birçok dolandırıcıyı zengin eden “saadet zincirleri” modelinin seviye atlamış hali OneCoin'in piramit şeması, mevcut parasal sisteme aykırı bir şekilde hareket ettiği, negatif yönlü hiçbir para hareketi olmayan, yani asla değer kaybetmediği, “yatırım aldıkça” “büyüyeceği” gibi gerekçelerle büyük yatırımlar çekmişti. 2014'de kurulan OneCoin'in merkezi Builgaristan'ın başkenti Sofya'ydı. OneCoin'in piramit sistemiyle, üyeler sanal paraları belli bir miktarda satın alıyor ve daha sonra diğer kullanıcılara kripto para OneCoin'i satıyor ve vadedilen piramitte zirveye daha da yaklaşılıyordu.

3 milyon müşterisi vardı

2014 yılından beri aktif olarak devam eden OneCoin, Bulgaristan’ın başkenti Sofya merkezli olarak çalışıyordu. Proje, üyelerin diğer kripto paralara yönlendirerek ve bunun devamında komisyon elde ettikleri bir piramit ağı şeklinde ilerliyordu. OneCoin’in dünya geneline bakıldığı zaman 3 milyon müşterisi olduğu ortaya çıktı.

Şüpheci yatırımcılarını ikna etme yöntemleri : Kripto Keriz

Las Vegas’ta OneCoin'in saadet zinciri tipi sistemi yatırımcıları ile yapılan bir toplantıda OneCoin üyelerinin yöneticilere sorduğu soru olan "Coin’leri ne zaman nakit paraya çevireceğiz?" idi, buna Ignatov, “Eğer gerçekten bunun için buradaysanız, hemen burayı terk edin. Çünkü hala projenin asıl amacını anlamadınız.” cevabını verdiği kaydedildi. Bu kadının ikna kabiliyeti o kadar güçlüydü ki, en ufak şüphe duyan yatırımcısını ikna ediyordu. Ignatov'un dolandırdığı insanlara konulan lakap da belli, "crypto sucker", yani "kripto keriz".

Kendileri zenginleştikçe, yatırımcılar mağdur oldu

Soruşturmalar ile ilgili detaylı bir açıklama yapan Manhattan Savcısı Geoffrey S. Berman şu cümleleri kullandı: “Bu sanıklar, tamamen yalan ve dolandırıcılık temeline dayanan bir proje geliştirdi. Büyük geri dönüşler ve asgari risk faktörünü en aza indirerek bir nevi saadet zinciri kurdular. Sanıklar zenginleştiği sürece, yatırımcılar sürekli mağdur oldu.”

Yorumlar (0)