Amerikalılar paralarını mezara mı götürüyor?

Zengin Amerikalıların herkes gibi oldukları ortaya çıkıyor! Yani en azından satın aldıkları araçlar açısından.

ÖZEL HABER 25.11.2019, 17:41 25.11.2019, 17:48
Amerikalılar paralarını mezara mı götürüyor?

Pazar araştırması ve veri analizi yapan MaritzCX firması tarafından yapılan yeni bir çalışma, yüksek gelirli Amerikalılar tarafından en çok satın alınan markalara odaklandı. Araştırmada, en iyi seçenekler arasında lüks bir sedan veya spor araba yer almaması dikkat çekici bir unsur olarak göze çarpıyor.

İlk beş gündelik araçlardan oluşuyor

Yılda 200.000 dolardan fazla kazanç elde edenler arasında satın alınan en popüler araç Ford F-150. Aynı zamanda mavi yakalıların da favorisi olan pikap, Amerika'da her yıl en çok satan araç olma özelliği gösteriyor.

Çalışmada ilk beşi oluşturan diğer araçlar da lüks, spor ya da ışıltılı araçlar değil. Bunlar, Jeep Grand Cherokee, Honda Pilot, Jeep Wrangler ve Honda Civic. Tüm bu araçlar, 30.000 dolar veya daha düşük bir fiyattan başlıyor. Hepsi de orta sınıf seçimler ve ABD'deki kişi başına düşen milli gelir seviyesinin 60 bin dolar üstünde olduğu düşünüldüğünde bu veriler oldukça şaşırtıcı.

Neden bu kadar popülerler?

Bu temel otomobillerin popülaritesini açıklayan birkaç faktör bulunuyor. Bunlardan birincisi, Honda ve Jeep gibi ana akım kabul edilen markaların otomobillerinin yıllar boyunca modellerine lüks özellikler eklemesi olarak göze çarpıyor. Honda ve Ford gibi markaların modelleri, günümüzde Mercedes veya Cadillac kadar konfor ve yüksek teknoloji ürünü olanaklar sunabiliyor. Bir diğer faktör ise genel olarak otomobil pazarının lüks araçlardan uzaklaşarak ve SUV'lara ve kamyonetlere yönelmesi olarak dikkat çekiyor.

Zengin Amerikalıların lüks olmayan otomobilleri satın alma eğilimindeki bir diğer neden de 200.000 dolar kazanan birçok insanın kendilerini zengin olarak düşünmemesi geliyor. Zira, ABD Gelir İdaresi (Internal Revenue Service) de sadece yüzde 2'lik bir kesmin yıllık 250.000 doların üzerinde geliri olduğunu ve ayrımın burada başladığını ifade ediyor. Buna istinaden, pahalı şehirlerde yaşayanlar özellikle de güvenilir bir Jeep veya Honda'nın ihtiyaçlarını karşıladığını düşünerek lüks bir arabayı para kaybı olarak görüyor.

Çalışmanın detayları arasında, Amerikalıların 400.000 dolardan fazla para kazandıklarında -her ne kadar Honda'nın Civic modeli hâlen göze çarpıyor olsa da- Tesla ve Lexus gibi lüks markaları satın almaya başladıkları göze çarpıyor.

Peki multimilyonerler arasında durum nasıl?

Dünyanın en zenginleri arasında yer alan bazı isimleri incelediğimizde de servetlerine kıyasla kullandıkları araçların son derece normal oldukları göze çarpıyor. İşte o isimler ve kullandıkları araçlar...

1. Bill Gates

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in Porsche koleksiyonu olduğu biliniyor. Gates, genel olarak üstü açılabilir bir Porsche 911'e biniyor. Aracın başlangıç fiyatı 82.140 dolar. Gates'in serveti ise 106,7 milyar dolar.

2. Alice Walton

Babası Sam Walton'ın kurduğu Walmart'ın mirasçısı Alice Walton'ın, yaklaşık 50 milyar dolarlık bir servetle dünyanın en zengin kadını olduğu söyleniyor. Alice Walton'ın F-150 model pikap kamyonet kullanıyor.

3. Jack Ma

Jack Ma, Çin'in önde gelen teknoloji ve e-ticaret şirketi olan Alibaba Group'un kurucu ortağı ve yönetim başkanı. Yaklaşık 40 milyar dolar olduğu tahmin edilen kişisel bir servetle, aynı zamanda Çin'in en zengin kişisi. Ma, 25.000 dolarlık Roewe RX5 model araç kullanıyor.

4. Steve Ballmer

Microsoft'un eski CEO'su ve Los Angeles Clippers'ın şu anki sahibi, Ford Fusion Hybrid kullanıyor. Ballmer'ın serveti 20,7 milyar dolar.

5. Mark Zuckerberg

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg genel olarak Acura TSX, Honda Fit ve Volkswagen Golf kullansa da son olarak 1.3 milyon dolardan satışa sunulan Pagani Huayra model araçta görüldü.

6. Ingvar Kamprad

Bu yılın başlarında vefat etmeden önce, İsveç küresel ev eşyaları zinciri IKEA'nın kurucusu 58 milyar dolarlık net servet ile, dünyanın en zengin on kişi arasında yer alıyordu. Ancak Kamprad yaşarken sürüşten vazgeçene kadar 25.000 dolarlık 1993 model bir Volvo 240'a sahipti.

7. Warren Buffett

Berkshire Hathaway holdinginin Başkanı Buffett'in 80 milyar dolardan fazla serveti var. 2006 yılında yaklaşık 45.000 dolarlık rahat bir Cadillac DTS seçen Buffett, 2014 yılında da General Motors'un CEO'su Mary Barra'nın ikna etmesiyle 55.000 dolarlık Cadillac XTS aldı ve hâlen bu aracı kullanıyor.

8. Jeff Bezos

Amazon'un CEO'su Jeff Bezos, 1996 model bir Honda Accord kullanıyor. Aracın piyasa değeri yaklaşık 700 dolar.

9. Larry Page

Google'ın kurucularından Larry Page, Toyota Prius kullanıyor. Page'in serveti yaklaşık 31 milyar dolar.

10. Elon Musk

PayPal, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, kendi şirketinin ürettiği Teslalara biniyor.

11. Dustin Moskovitz

Facebook'un kurucularından Dustin Moskovitz, Volkswagen R32 kullanıyor. 

Habernediyor.com / Turgut Başer

Yorumlar (0)