Bilim dünyasından müjde: Bilim yeni corona virüse hazır!

Bilim dünyasından yeni bir aşı müjdesi geldi. Yeni geliştirilen aşının insanlar üzerinde etkili olduğu kanıtlanırsa, SARS-CoV-1'in yanı sıra diğer corona virüslerine karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturulacak.

SAĞLIK 06.05.2024, 18:03 06.05.2024, 18:09 Buse Önder
Bilim dünyasından müjde: Bilim yeni corona virüse hazır!

Bilinmeyen çeşitleri de dahil olmak üzere çok çeşitli corona virüslere karşı koruma potansiyeline sahip yeni bir aşı geliştirildi. Bu aşının, corona virüs ailesinin farklı türlerine karşı geniş bir koruma sağlayabildiği belirtilirken, fareler üzerinde yapılan testler, aşının SARS-CoV-1 dahil olmak üzere çeşitli corona virüslerine karşı etkili olduğunu gösterdi.

Zararsız proteinleri içeriyor

Araştırmacılar, bu yeni aşının, corona virüslerinin hedeflediği proteinleri tanıyan bir bağışıklık yanıtı geliştirdiğini belirtti. Aşı, farklı corona virüslerinden elde edilen zararsız proteinleri içeren nanopartiküller aracılığıyla yapıldı.

Bu proteinler, vücuda enjekte edildiğinde, virüsler saldırdığında bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Aynı şekilde bağışıklık sistemini birçok farklı tipte corona virüste paylaşılan proteinleri hedef alacak şekilde eğitiyor.

‘Pandemik virüs ortaya çıkmadan üretildi’

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacı Rory Hills, bu aşının pandemik bir virüs ortaya çıkmadan önce aşı üretimi konusunda önemli bir adım olduğunu söyledi. Hills, "Bu aşının, farklı corona virüslerine karşı koruma sağlayabileceğini gösterdik. Bu, pandemi başlamadan önce aşının üretilmesine yönelik hedefimizi gerçekleştirmemize yardımcı oluyor" dedi.

Daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturuyor

Testler, aşının geniş bir koruma sağladığını gösterdi. Fareler üzerinde yapılan deneyler, aşının SARS-CoV-1'in yanı sıra diğer corona virüslerine karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu ortaya koydu.

Eğer insanlarda da güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, bu aşı COVID-19'a karşı bir güçlendirici olarak kullanılabilecek. Ayrıca, bilim insanları bu yeni aşının bilinen ve bilinmeyen corona virüsleriyle mücadelede önemli bir silah olabileceğini düşündüklerini belirtiyor.

Yorumlar (0)