Dünyanın en büyüğü Kyzikos’ta

Balıkesir’de bulunan Kyzikos Antik Kenti, dünyanın en büyük tapınak sütun başlığına ev sahipliği yapıyor. 2 bin 500 yıllık Kyzikos Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının devam etmesi bekleniyor.

KÜLTÜR-SANAT 06.05.2024, 11:47 07.05.2024, 09:21 Şeyda Gül
Dünyanın en büyüğü Kyzikos’ta

Erdek ilçesinde bulunan 2 bin 500 yıllık Kyzikos Antik Kenti, bir türlü tam anlamıyla gün yüzüne çıkarılamıyor. Uzun süredir devam etmesi beklenen kazı çalışmalarına genellikle yaz döneminde başlanıyor. Ancak çok kısa zaman aralığında yapılan kazı çalışmaları sebebiyle antik kent tam anlamıyla gün yüzüne çıkamıyor.

Dünyada eşi benzeri bulunmuyor

Kyzikos Antik Kenti’nde antik dönemin en önemli birkaç yapısından biri olarak gösterilen Hadrian Tapınağı, 2’nci yüzyıl Roma Dönemi tapınakları içerisinde dünyada ilk üç sırada yer alıyor. Türkiye’deki ise en büyük tapınak olarak bilinen Hadrian Tapınağı’na ait olan ve kazılar sonucu ortaya çıkarılan bir tapınak sütun başlığının 1 metre 90 santim çapıyla dünyada bir eşi benzeri bulunmuyor. Korinth sütun başlığı gün yüzüne çıkarıldığında, Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde yapılan dünyanın en büyük tapınak sütun başlığı olduğu görüldü.

Tüm sırların bir an önce gün yüzüne çıkarılması bekleniyor

Kyzikos Antik Kenti, hem dünyadan hem de ülkemizden çok sayıda arkeoloji ve tarih meraklısının ilgisini çekiyor. Arkeoloji meraklısı pek çok kişi antik kentin barındırdığı tüm sırların bir an önce gün yüzüne çıkarılmasını heyecanla bekliyor.

Yorumlar (0)