YSK kesin sonuçları açıkladı: İlan edilen yerlerde seçimler yenilenecek

31 Mart yerel seçimlerle ilgili kesin sonuçların açıklandığını duyuran YSK Başkanı Ahmet Yener, “İlan edilen yerlerde 2 Haziran'da seçimler yenilenecek” dedi.

GÜNDEM 06.05.2024, 16:41 Şeyda Gül
YSK kesin sonuçları açıkladı: İlan edilen yerlerde seçimler yenilenecek

Yüksek Seçim Kurumu (YSK) Başkan Ahmet Yener, YSK kesin sonuçlarını açıkladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yener, münferit bazı hadiseler dışında seçimleinr huzur ve güven içerisinde yapılarak sonuçlandırıldığını ifade etti. Seçim süreci içerisinde tüm veriler ve seçmen listeleri seçim takviminde öngörülen tarihlerde siyasi partilerle paylaşıldığını kaydeden Yener, “Sisteme girilen sonuçlar ve resmi formatlı sayım döküm cetvelleri ve sandık sonuç tutanakları YSK'ya geldiği andan itibaren eş zamanlı olarak seçime katılan siyasi partilerle paylaşılmıştır” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların erişimine açılacak

Seçime katılan siyasi parti temsilcilerinin seçim sonuçlarını başkanlıkta canlı olarak sunulan ekran üzerinden takip ettiğini dile getiren Yener, kesin seçim sonuçlarının ilanı ile birlikte tutanakların internet sitesinde ıslak imzalı olarak tüm vatandaşların erişimine açılacağını dile getirdi. Yener, “Yüksek Seçim Kurulu Açık Veri Portalı'nda 2009-2024 yılları arasında yapılmış olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Milletvekili genel seçimi, Mahalli İdareler Genel seçimi ve Halk oylaması seçimlerine ait veri ve bilgilerin paylaşımı yapılmaktadır” şeklinde konuştu.  

ilan edilen yerlerde 2 Haziran'da seçimlerin yenilenecek

31 Mart 2024 pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrasında yapılan itirazlar üzerine 2 Haziran 2024 tarihinde bazı bölgelerde seçimlerin yenileneceğinin bilgisini veren Yener, “Aksaray Güzelyurt, Kayseri Pınarbaşı, Tunceli Mazgirt Akpazar, Kırklareli Lüleburgaz Büyükkarıştıran, Şanlıurfa Hilvan ilçeleri ile Sivas Yıldızeli Güney Kaya ve Aksaray Merkez Sağlık beldelerinde seçimler yenilenecektir” dedi.

CHP 14, AK Parti 12 büyükşehir belediyesi kazandı

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel seçiminde İl Genel Meclisi üyeliğinde 13 milyon 563 bin 800 kayıtlı seçmen bulunduğunu kaydeden Yener, katılım oranının yüzde 80,09 olarak gerçekleştiğinin bilgini verdi. Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde ise 47 milyon 867 bin 134 seçmenin kayıtlı olup katılım oranı yüzde 78.12 olarak gerçekleştiğini aktaran Yener, “30 büyükşehirde Adalet ve Kalkınma Partisi 12, Yeniden Refah Partisi 1, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi 3, Cumhuriyet Halk Partisi 14, büyükşehir belediye başkanlığı kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

919 ilçenin sonuçları da belli oldu

Belediye Başkanlığı seçimlerinde ise 57 milyon 708 bin 541 kayıtlı seçmen bulunmakta olup katılım oranı yüzde 78.11 olarak gerçekleştiğini aktaran Yener, 51 il belediye başkanlığında Adalet ve Kalkınma Partisi 12, İyi Parti 1, Büyük Birlik Partisi 1, Yeniden Refah Partisi 1, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi 7, Cumhuriyet Halk Partisi 21, Milliyetçi Hareket Partisi 8, belediye başkanlığı kazandığını vurguladı. Yener, “919 ilçede ise 346 Adalet ve Kalkınma Partisi, 22 İyi Parti, 1 Sol Parti, 13 Büyük Birlik Partisi, 1 Demokratik Sol Parti, 37 Yeniden Refah Partisi, 57 Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, 314 Cumhuriyet Halk Partisi, 2 Demokrat Parti, 114 Milliyetçi Hareket Partisi, 1 Türkiye İşçi Partisi, 1 Demokrasi ve Atılım Partisi, 1 Saadet Partisi, 9'da bağımsız aday seçimleri kazanmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Beldelerde 2 bağımsız aday belediye başkanlığını kazandı

316 belde belediye başkanlığında ise 168 Adalet ve Kalkınma Partisinin aldığını ifade eden Yener, 60 Cumhuriyet Halk Partisi, 7 İyi Parti, 1 Sol Parti, 6 Büyük Birlik Partisi, 1 Memleket Partisi, 1 Demokratik Sol Parti, 24 Yeniden Refah Partisi, 10 Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, 1 Hür Dava Partisi, 3 Demokrat Parti, 96 Milliyetçi Hareket Partisi, 3 Demokrasi ve Atılım Partisi, 3 Saadet Partisi, 2'de bağımsız aday belediye başkanlığını kazandığını vurguladı.

Yorumlar (0)