Yatay Kaydırmalı Zırhlı Araç Aşırma Köprüsü, Kastamonu’daki selzedelere yol oldu 

Fırat Kalkanı Harekatı başta olmak üzere pek çok askeri operasyonda kullanılan “Yatay Kaydırmalı Zırhlı Araç Aşırma Köprüsü”, son olarak Kastamonu Bozkurt’ta görücüye çıktı. Yıkılan köprünün yerine konan araç, ilçede yaşayanlara yeni bir yol ve yeni bir umut oldu. 

GÜNDEM 18.08.2021, 14:47
Yatay Kaydırmalı Zırhlı Araç Aşırma Köprüsü, Kastamonu’daki selzedelere yol oldu 

Kastamonu’da yaşanan ve Bozkurt ilçesini büyük oranda etkileyen sel felaketinde Ezine Çayı taşmış, ev ve iş yerleri hasar görürken ilçenin iki yanını birbirine bağlayan köprülerin büyük kısmı da yıkılmıştı. İki yakanın hiçbir şekilde iletişim kuramadığı olay sonucunda MSB, bölgenin yaralarını sarmak için hızla müdahale gerçekleştirdi.  

Milli Savunma Bakanlığı tarafından çeşitli harekatlarda kullanılan kaydırmalı köprü tankları ve sabit köprü araçlarını 3 gün önce Bozkurt ilçesinde kurdu. Dost birliklerin hareket kabiliyetini attırmak amacı ile muharebe sahasında karşılaşılan 24 metreye kadar olan açıklıklardan geçmek için kullanılan taktik köprü, Bozkurt ilçesinde de iki mahalleyi birleştirmiş oldu.  

Mahalleler arasında bulunan köprülerin sel sularının etkisiyle yıkılmasının ardından geçişleri sağlayabilmek için kurulan köprü, kritik öneme sahip olan geçiş noktalarına gerçekleştirilen düşman saldırıları ve doğal afetlerin kopardığı yol ve köprülerde de uygulanıyor. Normal köprünün yapımı 5 ila 15 gün arasında değişirken kulesiz tank tarafından taşınan bu taktik köprünün kuruluşu 5 dakikada tamamlanıyor. 



5 dakikada toplanabilen alüminyum köprü 

5 dakikada kurulup 5 dakikada toplanan köprü, alüminyum malzemeden yapılıyor. Her iki uçtan serilip toplanabilen köprünün bir parça uzunluğu 13 metre. Bozkurt ilçesinde kullanılan taktik köprü ise 2 parçadan oluşan, 26 metre uzunluğunda bir köprü. Leopard1 A3 T4 tankı ile ilçeye getirilerek Mehmetçik tarafından kısa sürede kurulan köprü, ilçe sakinlerine büyük oranda kolaylık sağlamış durumda.  



Köprü, ilk kez harekat noktası dışında kullanıldı 

Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı gibi çeşitli askeri harekatlarda kullanılan taktik köprü, ilk kez askeri alan dışında bir yerde kullanılıyor. Bu durum da Türk Savunma Sanayii, TSK ve MSB tarafından ortaklaşa üretimi yapılan araçların her alanda ve her şartta kullanılabileceği anlamına geliyor. 

Yorumlar (0)