Fidan duyurdu: ‘Soykırım davasına müdahil olacağız’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Güney Afrika'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde İsrail'in soykırım işlediğine ilişkin açtığı davaya müdahil olduğunu duyurdu.

GÜNDEM 01.05.2024, 16:23 Buse Önder
Fidan duyurdu: ‘Soykırım davasına müdahil olacağız’

Türkiye, İsrail'in Gazze'de işlediği iddia edilen soykırım suçlamalarına ilişkin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde müdahil olma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezyalı mevkidaşı Retno Marsudi ile Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmede bu kararı duyurdu.

Fidan, toplantıda yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik soykırım suçlamasıyla ilgili ICC'ye başvurusuna Türkiye'nin destek verdiğini belirtti. Türkiye'nin, Güney Afrika'nın bu davasını desteklemeyi uzun süredir düşündüğünü ve hukukçular ve akademisyenlerle görüşerek bu kararı aldığını ifade etti.

‘Artık zorlayıcı tepkiler koymak zorundayız’

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin yanı sıra uluslararası toplumun da bu davaya müdahil olmasına yönelik görüşmeler yürüttüklerini vurguladı. Ayrıca Riyad'da düzenlenen Gazze zirvesine atıfta bulunarak, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri ve Arap devletleri ile yapılan görüşmelerde bazı ülkelerin bu davada tutum almak üzere olduğunu belirtti.

Fidan, yaptığı açıklamada, "Gazze'de yaşanan insanlık trajedisine karşı dünya genelinde artık zorlayıcı tepkilerin olması gerektiğini görmekteyiz. İsrail-Filistin meselesinde Batı da Türkiye'nin tutumuna yaklaşıyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları vicdanlarda yargılanmakta ve mahkum edilmektedir. Bu saldırıların hukuki düzlemde de yargılanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

‘Bazı ülkeler tavır almaya hazır’

Fidan, Türkiye'nin Güney Afrika'nın başvurusunu memnuniyetle karşıladığını ve bu konuda hukuki çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Ayrıca uluslararası toplumun bu davaya nasıl bir tepki vereceğinin önemine vurgu yaparak, Türkiye'nin bu süreçteki müdahalesinin çok yönlü olduğunu ve çalışmaların belirli bir noktaya geldiğini ifade etti.

Fidan, "İkinci kulvarda ise özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği ülkeleri başta olmak üzere Filistin'i devlet olarak tanıyan diğer ülkelerle yapılan görüşmelerde bazı ülkelerin bu konuda tavır almaya hazır hale geldiğini gördük" dedi.

Yorumlar (0)