Soykırım davası açıldı

ICJ (Uluslararası Adalet Divanı), Ukrayna devleti tarafından, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçe gösterilerek Rusya'ya dava açıldığını ve 'acil önlem kararı' istendiğini açıkladı.

DÜNYA 28.02.2022, 01:43
Soykırım davası açıldı

Birleşmiş Milletler'e bağlı olan yargı organı Uluslararası Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Ukrayna'nın 1948'te imzalanan Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali sebebiyle Rusya'ya karşı dava açtığı kaydedildi.

Ukrayna'nın telafisi asla mümkün olamayacak zararların önlenmesi ve hak ihlallerinin engellenmesi için ICJ'den 'önlem kararı'na hükmetmesi isteğinde bulunduğu öğrenilen açıklamada, Ukrayna'nın 'Luhansk ve Donetsk bölgelerinde soykırım gerçekleştirildiği' şeklindeki Rus iddialarına tamamen karşı çıktığı, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik hiçbir müdahale hakkının olmadığı bildirildi.

Rusya'nın Ukraynalı sivilleri soykırım kastıyla katlettiği iddialarının da ifade edildiği açıklamada, Ukrayna'nın, Moskova'yı soykırım planlamak gerekçesiyle suçladığı bilgisi aktarıldı.

ICJ'nin kısa zaman içinde acil önlemlere dair duruşma tarihini duyurması bekleniyor.

Rusya'nın soykırım iddiaları ve Donbass krizi

Ukrayna’da Rusların yoğun olarak ikamet ettiği Luhansk ve Donetsk bölgelerinde ayrılıkçılar tarafından sözde yönetimler ilan edilmişti.

Rusya, Donbass'taki ayrılıkçıları tanımış ve 24 Şubat'ta askeri operasyon başlatmıştı.

Putin, hedeflerinin, 'Kiev yönetimi tarafından soykırıma uğrayan insanları korumak, Ukrayna’yı militarizmden ve Nazizm'den arındırmak' olduğunu iddia ederek Ukrayna askerlerine silah bırakıp teslim olma çağrısında bulunmuştu. 

Yorumlar (0)