Bakan Kacır duyurdu: ‘Türkiye'nin dev bir Ar-Ge ordusu var’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin büyük bir Ar-Ge kapasitesine sahip olduğunu ve yüksek teknoloji ihracatının 8 milyar dolara yaklaştığını belirtti. Kacır, Türkiye'nin artık rekabetçi yüksek teknoloji ürünlerini dünya pazarlarına sunabildiğini vurguladı.

GÜNDEM 23.05.2024, 20:07 25.05.2024, 09:17 Buse Önder
Bakan Kacır duyurdu: ‘Türkiye'nin dev bir Ar-Ge ordusu var’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) tarafından Bilkent Otel’de düzenlenen AI Tomorrow Summit etkinliğine katıldı. Etkinlikte, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezer Avcı da yer aldı.

Bakan Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yürüttükleri tüm çalışmaları "Milli Teknoloji" hamlesi başlığı altında yapılandırdıklarını belirtti.

Bu hamle sayesinde Türkiye'nin savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda büyük kazanımlar elde ettiğini vurgulayan Kacır, "Türkiye artık teknolojinin sadece müşterisi ve pazarı değil, geliştiricisi, üreticisi ve dünyaya rekabetçi şekilde yüksek teknoloji ürünlerini sunabilen bir ülke haline geldi" dedi. Kacır, bu başarının Cumhurbaşkanı liderliğinde 22 yıl boyunca atılan adımlar ve kurulan dev Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi sayesinde mümkün olduğunu ekledi.

İnsan kaynağı 272 bine ulaştı

Türkiye'nin dört bir yanında 102 teknopark bulunduğunu ve 10.500’den fazla Ar-Ge ve inovasyon projesi geliştiren girişimcilerin olduğunu belirten Kacır, özel sektörün de 1.600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezine sahip olduğunu ifade etti. Ar-Ge insan kaynağının 272 bine ulaştığını ve yüksek teknoloji ihracatının 8 milyar dolara yaklaştığını belirten Kacır, Ar-Ge harcamalarının 2002’de binde 5 seviyesindeyken şimdi milli gelirin %1,3’üne ulaştığını söyledi.

Ancak, Kacır bu oranın yeterli olmadığını, Kore, İsrail ve Almanya gibi ülkelerde milli gelirden Ar-Ge’ye ayrılan payın %3’ün üzerinde olduğunu belirtti ve bu alanda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Kacır, yapay zekanın internet gibi büyük bir devrim yarattığını ve Türkiye'nin bu sürecin dışında kalamayacağını belirtti. "Yapay zeka, veri işleme kapasitesi ve artan işlemci gücüyle insan performansını aşan uygulamaları beraberinde getiriyor" diyen Kacır, Türkiye'nin kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Toplam patent 146 bin

Yapay zeka alanında yapılan çalışmaların arka planında yükselen bilimsel araştırma kapasitesine dikkat çeken Kacır, 2022 yılında yapay zeka alanındaki toplam patent sayısının 146 bine ulaştığını ve bunların 115 bininin Çin'de gerçekleştirildiğini belirtti.

2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde Türkiye'nin ulusal yapay zeka stratejisinin yayınlandığını hatırlatan Kacır, bu stratejideki altı temel öncelikten birinin insan kaynağı olduğunu vurguladı.

‘En önemli önceliğimiz uzmanlar yetiştirmek’

Bakan Kacır, yüksek teknolojinin beşeri sermaye ile doğrudan ilişkili olduğunu ve Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusunun bu alanda büyük bir avantaj sağladığını söyledi. Savunma sanayinde 3.500 firmanın bulunduğunu ve bu projeleri gerçekleştiren ekiplerin yaş ortalamasının 33-34 düzeyinde olduğunu belirten Kacır, Baykar gibi şirketlerde bu ortalamanın 27-28’e kadar düştüğünü ifade etti.

Kacır, "Diğer ülkelerde savunma sanayiinde çalışan insan kaynağının yaş ortalaması 50’nin üzerinde. Bu nedenle, yapay zeka çalışmalarında en önemli önceliğimiz uzmanlar yetiştirmek ve bu alanda istihdamı güçlendirmek" dedi.

Bakan Kacır, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi ve yapay zeka stratejisi ile gelecekte daha büyük başarılara imza atacağına inandığını belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar (0)