Ukraynalıların geleceği Putin'in iki dudağının arasında: Ateşkes umutları diri tutuluyor

Dünyanın dört gözle izlediği Rusya-Ukrayna savaşında 11’inci gün yaşanırken ülkeler arasındaki tansiyon her geçen dakika artıyor. Hükümet binalarına hava saldırıları düzenlemek konusunda hızlı davranan Rusya, Moskova saatiyle dün 10.00’da Volnovaha ve Maripol’den ateşkes uygulanacağını duyurmuş ancak bu konuda da verdiği sözü tutmamıştı. Ateşkes ve insani koridor hakkındaki umutlar canlı tutulmaya devam ediliyor. Ancak Putin’in daha önce de “Savaş istemiyoruz.” açıklaması yapması ve günler sonra Ukrayna’ya ordu çıkarması, soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

DÜNYA 06.03.2022, 12:14
Ukraynalıların geleceği Putin'in iki dudağının arasında: Ateşkes umutları diri tutuluyor

Vladimir Putin’in talimatıyla günler önce Ukrayna’ya başlatılan askeri operasyon, 11’inci gününde. Ukrayna ordusu ve gönüllülerden oluşan direniş grupları Ruslara karşı koymaya devam ederken taraflar, ara bulucu ülkelerin nezdinde insani koridor açılması, sivillerin buradan çıkartılması ve bu süre zarfında da ateşkes ilan edilmesi amacıyla dün anlaşmaya varmışlardı. Fakat Rusya, verdiği sözü tutmadı.



Rusya, bomba yağdırmaya devam ediyor

İşgalci Rus ordusu ve Ukrayna halkı arasında alınan karara göre dün sabah saatlerinde açılması beklenen insani koridor üzerinden binlerce sivil geçecekti. Ancak plan, belirlendiği şekilde uygulanmadı. Rus kaynakları, kendi televizyonlarında yayınladıkları haberlerde Rusya’nın insani koridor kurduğunu ancak henüz 45 dakika bile olmadan Ukraynalı milletçilerin Rus ordusuna ateş açtığını; Rusların da bu ateşe aynı şekilde karşılık verdiğini aktardı. Ukrayna’ya karşı “ateşkese uymadıkları yönünde” ağır suçlamalar yönelten Rus kaynakları, ateşkesin iptal edildiğini ve taarruza geçildiğini kaydetti. Rus askeri kaynaklarından aktarılan bir diğer habere göre de Ukraynalı milliyetçiler, sivillerin ülkeden ayrılmaması ve Ruslara karşı savaşması için baskı yapmak istedi; bu sebeple de koridorun açılmasına izin vermedi. Ukrayna kaynakları ise belirtilen insani koridorun Rusya tarafından hiç açılmadığını aktardı.



Siviller bombardımandan kaçmaya çalışıyor

Öte yandan Ukraynalı siviller, Rusya’nın saldırılarından kaçabilmek için hiçbir insani önlem almadan yola çıkıyor. Ülkedeki en işlek tren istasyonu olan ve çoğunlukla izdiham yaşanan Lviv istasyonuna gitmek isteyen halkın en tenha sokaklardan geçtiği biliniyor. Ukrayna’yı desteklediğini belirten Google Haritalar, bombardımandan kaçmak isteyen Ukraynalılara yardımcı olmak için geçtiğimiz günlerde uygulamanın kullanımını Ukrayna üzerinde yasaklamıştı. Bu sayede Ruslar artık Ukraynalıların canlı trafik verilerini, en yoğun şekilde nerede bulunduklarını ve toplu taşımaların rotaları ile saatlerini göremiyorlardı.



Elektrik ve su kesintileri yaşanıyor

24 Şubat günü başlayan çatışmaların ardından halk, geçici ateşkes ilan edilmesi konusunda ısrarcıydı. Özellikle kadınlar ve çocukların ülkeden çıkartılmasını isteyen Ukraynalı erkekler, gruplara ayırdıkları vatandaşlara sınırlara kadar eşlik ediyor ve ülkeden çıkışları sağlıyorlardı. Ukrayna’dan tahliye edilen ve Türkiye’ye getirilen gençler ve kadınlar da bunu doğrulamıştı. Yaklaşık 450 bin kişinin bulunduğu Mariupol, şu anda “ateşkes” hakkında verilecek kararı bekliyor. Öte yandan Mariupol başta olmak üzere pek çok kentte su ve elektrik kesintileri yaşanıyor.

Yorumlar (0)