Rusya işgalinde 11. gün: Rusya'dan sert uyarı

Ukrayna'nın Rusya'yı işgalinde 11. gün. İşgalin sona ermesi için umutlar pazartesi günü yapılması beklenen 3. tur müzakerelerine kaldı. Gün içinde yaşanan tüm gelişmelerin özeti haberimizde...

DÜNYA 07.03.2022, 01:45 07.03.2022, 01:48
Rusya işgalinde 11. gün: Rusya'dan sert uyarı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 11. günde de devam ediyor. Dünya ülkeleri tarafından yaptırımlar art arda uygulanırken kurumlar bazında da Rusya çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor.

Müzakerelerde umutlar 3. tura kalırken aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke vatandaşlarını bölgeden tahliye ediyor.

Ukraynalı vatandaşların da ciddi bir kısmının ülkeden sınır komşularına geçiş yaptığı haberleri bölgeden geliyor.

Kiev'e yakın İrpin'de sivillerin tahliyesi sırasında Rus ordusu tarafından saldırı düzenlendi. Türkiye'den gazetecilerin de içerisinde bulunduğu Ukraynalı birçok vatandaş saldırının ortasında kaldı.

İşte 11. günde yaşanan gelişmelerin dakika dakika özeti:

01.42
- Netflix, Rusya'daki hizmetlerini askıya aldı.

Zelenskiy: Silahsız insanların bombalanmasını asla affetmeyeceğiz

01.01 - Zelenskiy: Masum insanların bombalanmasını asla affetmeyeceğiz.

00.17 - İsveç'in sevk ettiği askeri malzemeler Ukrayna'ya ulaştı.

23.30 - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: Zaporijya Nükleer Santrali’nin Rusların kontrolüne geçmesinden dolayı kaygılıyız. 

23.13 - Ukrayna: Rusya, Mariupol’da insani koridorun açılmasına engel oldu. 

22.27 - Fransa Cumhurbaşkanlığı: Macron, Putin ve Zelenskiy ile görüştü. Macron, Fransa'nın Ukrayna'ya yönelik insani yardım desteğini tekrarladı. 

22.22 - TikTok, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı. 

21.52 - Zelenskiy ile İtalya Başbakanı Draghi görüştü. Bahse konu görüşmede dayanışma mesajı verildi. 

21.15 - Zaporijya Nükleer Santrali'nin tesis yönetimi Rus ordusunun eline geçti.

20.48 - Zelenskiy ile İngiltere Başbakanı Johnson görüştü. Söz konusu görüşmede savunma ekipmanı gönderilmesi hususunda konuşuldu. 

20.08 - İrpin Belediye Başkanı: Tahliyeler esnasında 8 sivil yaşamını yitirdi. 

19.55 - Harkov'da TV kulesi vuruldu.

Rusya: Çatışmaya katıldıkları anlamına gelir...

18.43 - Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'nın diğer ülkelerin hava üslerini kullanması, bahse konu ülkelerin de çatışmaya katıldığı manasına gelebilir.

18.35 - BM: Ukrayna'da 364 sivil öldü.

18.20 - Putin, Macron ile görüştü

18.16 - Hulusi Akar, Ukraynalı mevkidaşıyla görüştü. 

18.06 - Kremlin: Sivillerin tahliyesi için varılan ateşkes anlaşmasına Ukrayna askeri uymuyor.

16.50 – Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından Ukrayna Mariupul şehrinde sivillerin tahliyelerinin durdurulduğu kaydedildi.

16.38 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesindeki Vinnıtsya şehrine 8 adet füze saldırısının gerçekleştirildiğini ve burada bulunan havalimanın bütünüyle tahrip edildiğini söyledi.

16.19 Rusya'nın ülkelerine saldırmalarının sonucunda yurtlarını terk etmek durumunda kalan Ukrayna vatandaşı 50 kişi Bosna Hersek'e ulaştı.

Rusya: Taleplerimiz karşılanırsa operasyon biter

15.15 Kremlin tarafından yapılmış olan açıklamada, Ukrayna'da yaşananlara ilişkin Rusya'nın taleplerinin karşılanması durumunda operasyonun biteceği söylendi ve Rusya'nın diyaloğa hazır olduğu ifade edildi.

15.12 – İsrail Başbakanı Bennett, Rusya-Ukrayna savaşını ele almak için dün Berlin ve Moskova'ya yapmış olduğu ziyaretler ile tarafların arasındaki diyaloğa yardımcı olmayı hedeflediğini söyledi.

Dünyanın en büyük insani mayın temizleme yardım kuruluşu Ukrayna'da: "Burası cehennem gibi!"

15.05 Halo Trust (dünyanın en büyük insani mayın temizleme yardım kuruluşu) yapmış olduğu açıklamada Mariupol'de görülen durumun "cehennem gibi" sözleriyle ifade etti ve bölgede temel gıda ürünleri, elektrik ve su gibi ihtiyaçların olmadığını söyledi.

Erdoğan ve Putin'in görüşmesine ilişkin açıklama

14.46 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesine dair açıklama paylaşıldı. Yapılan paylaşımda Türkiye'nin Ukrayna sorununun çözümü için bütün katkıyı vermeye hazır olduğu kaydedildi.

14.15 – Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ülke ekonomisinin savaş konumuna getirildiğini ve fabrikaların savunma ihtiyacını sağlayabilmek maksadıyla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

14.10 –  Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yapmış olduğu açıklamada, Rusya - Ukrayna krizine dair, "Atatürk'ün de dediği gibi 'Yurtta sulh, cihanda sulh' diyoruz. Ukrayna'da yaşanan insani krizin kabul edilebilmesi mümkün değildir." şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı 1 günde 3 kez Zelenskiy ile görüştü

13.25 – İsrail Başbakanı Bennett, Zelenskiy ile son 1 günde 3. defa telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

13.10 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yeni bir açıklama yaparak, "Ukraynalılar, çoktan geleceğimizi kazandık. Fakat bugün hala kendimiz için savaşıp sınırın geçeceği yer için savaşıyoruz." dedi.

12.50 Amerika Birleşik Devletleri Blinken, "Yalnızca 240 bin kişi Moldova'ya geçti. Rusya yaptıklarıyla insani krize sebep oldu." dedi.

Erdoğan ve Putin'den Ukrayna'ya ilişkin önemli görüşme

12.41 – Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna'da acil bir genel ateşkes konusu ele alındı ve insani koridorlardan vatandaşların tahliyesinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi.

12.33 – Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna'dan savaştan dolayı komşu ülkelere geçen insan sayısının 1,5 milyonu aştı.

12.19 – Ukrayna Mariupol Şehir Valiliği tarafından yapılmış olana çıklamada bugün 10.00 - 21.00 saatlerinde Mariupol'de ateşkesin yapılacağını ve insani yardım koridoruyla şehirden sivillerin tahliyesine başlanacağı kaydedildi.

12.03 – Rusya Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamaya göre ülkede gerçek kişilerin yurt dışına para transferlerine aylık olarak 5 bin dolarlık sınır getirildi.

11.46 – Rus bankaları tarafından ülkede Mastercard ve Visa'nın faaliyetlerinin durdurması sonrası Çinli UnionPya ödeme sistemlerini kullanan kartların çıkartılmasına hazırlanıyor.

11.45 - İngiltere Başbakan Yardımcısı Raab, "Bu savaş günler çinde sona ermeyecek. Putin UKrayna'da belki aylarca belki yıllarca başarısız olacak." şeklinde konuştu.

Rusya, ordusunun Ukrayna'daki ilerleme alanının haritasını TSİ 14.00 itibarıyla güncelledi.

Rusya Savunma Bakanlığı duyurdu: 2 bin altyapı tesisi imha edildi

11.33 – Rusya Savunma Bakanlığı’nca Ukrayna’da toplamda 2 bin 203 askeri altyapı tesisinin imha edildiği kaydedildi.

11.30 - Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov yaptğı açıklamada, "Ülkemizi yok etmek için geldiler. Başarılı olamayacaklar. Çocuklar ve kadınlarla savaş durumundalar. Yapay olarak oluşturulmuş "Büyük Rusya" imajından korkmayı çoktan terk ettik." dedi.

11.19 - İngiltere Savunma Bakanlığı'nca Ukrayna savunmasına ilişkin edinilen istihbarat raporunda Ukraynalıların Rus ordusunun tedarik hatlarının odak alındığı ve bu durumun Rus kara birliklerini yavaşlattığını ifade edildi.

11.14 – İsrail başbakanı Bennett, Putin ile Moskova ve Almanya Başbakanı Scholz ile Berlin’deki görüşmelerini bitirdi.

11.05 – Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılmış olan paylaşımda Ukrayna-Rusya savaşında 11 binin üzerinde Rus askerinin yaşamını yitirdiği bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.

Ukrayna’daki 16 gaz dağıtım istasyonu kapatılmak zorunda kalındı

10.12 – Ukrayna’nın 6 bölgesi için 16 gaz dağıtım istasyonunun kapatılmak zorunda kalındığı kaydedildi.

09.59 – Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada Mastercard ve Visa’nın normal bir şekilde Rusya’da çalışmaya devam edeceği bilgisine yer verildi.

04.47 – Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile Zelenskiy, Ukrayna’daki son duruma ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

04.34 – Ukrayna’da iktidarda bulunan Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhami tarafından bugün Harkiv’de insani yardım koridorunun açılabileceği bildirildi.

03.57 – Filistin hükümetince Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin bir tutum sergilemelerine ilişkin baskılara maruz kaldıkları kaydedildi. Filistin Dışişleri Bakanı Malki, kendi ülkelerinde de bir kriz durumu olduğuna işaret ederek bir tutum sergilenmesi durumunda sonuçlarına katılamayacağı işaret edildi.

Yorumlar (0)