NATO açıkladı! Türkiye'nin üyeliği iptal mi?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, S-400 ve F-35 gerilimi nedeniyle Türkiye'nin NATO üyeliğinin iptal edilip edilmeyeceği konusunda açıklamada bulundu. Stoltenberg, müttefikler tarafından böyle bir konunun gündeme getirilmediğini ve Türkiye'nin S-400'den çok daha fazlası olduğunu vurguladı.

DÜNYA 18.07.2019, 08:41
NATO açıkladı! Türkiye'nin üyeliği iptal mi?

Aspen Enstitüsü, ABD'nin Colorado eyaletinde yıllık güvenlik konferansı gerçekleştirdi. Konferansa katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin S-400 alımına yönelik açıklamalarda bulundu.

Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alım sürecini yakından takip ettiklerini ve konuyu ilgili birimler arasında konuştuklarını ifade etti.

"S-400 sistemleri NATO'nun hava savunma sistemine entegre olmayacak" 

Stoltenberg, "Ne tür savunma sistemlerini alacaklarına her bir ülke kendisi karar verir. Fakat NATO için önemli olan şey (bu sistemlerin NATO sistemleriyle) uyumlu çalışıp çalışmamasıdır." diye konuştu.

Türkiye'nin aldığı S-400 sisteminin NATO'nun hava savunma sistemine entegre olmayacağını kaydeden Stoltenberg, "Çünkü bunlar bir arada çalışabilir sistemler değil. Zaten Türkiye de böyle bir talepte bulunmadı." dedi.

"Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak"

Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'ya katkısı ve NATO'nun Türkiye ile iş birliğinin F-35'lerden çok daha derin ve kapsamlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"S-400 meselesini küçümsemiyorum ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400'den çok daha fazlasıdır. Türkiye, DEAŞ'la mücadelede anahtar bir müttefiktir. Türkiye ayrıca Balkanlarda, Kosova'da ve Afganistan'da birçok NATO operasyonlarına katkı sağlıyor. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye, S-400'den çok daha fazlasıdır. Türkiye NATO'nun hava savunma sisteminin entegre bir parçasıydı, öyle olmaya da devam edecek. Ancak geldiğimiz noktadan dolayı endişeliyim çünkü Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak." 

Türkiye'nin ABD'den Patriot sistemlerini veya İtalya-Fransa ortaklığı Eurosam'dan füze sistemlerini almak amacıyla birtakım görüşmelerine devam ettiğini bildiren Stoltenberg, bu görüşmelerin önemine dikkat çekti.

"Hiçbir müttefik böyle bir konuyu gündeme getirmedi"

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alımının ardından Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması gibi bir tartışmanın mevcut olup olmadığına ilişkin soruya Stoltenberg, "Türkiye önemli bir NATO müttefikidir ve hiçbir müttefik böyle bir konuyu gündeme getirmedi çünkü görüyoruz ki hepimiz bir diğerine bağımlıyız." karşılığını verdi. 

Jens Stoltenberg, S-400 ile başlayan gerilimi çözememeleri halinde de bunun ittifaka etkisinin minimum düzeyde olması için çalışacaklarını ifade etti.

Beyaz Saray, Türkiye'nin S-400'leri almasına ilişkin dün açıklamada bulunmuştu. Açıklamada, S-400'lerden dolayı Türkiye'nin artık F-35 projesinin parçası olamayacağı bildirilerek, "ABD, Türkiye ile stratejik ilişkisine halen çok değer vermektedir. NATO müttefikleri olarak ilişkilerimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35'lere bağlı değildir." ifadelerine yer verilmişti.

Diğer bir yandan, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin S-400 alımından dolayı F-35 projesinden çıkarılması için sürecin başlatıldığını belirterek, "Bununla beraber ABD, Türkiye'nin stratejik ortaklığına halen çok değer vermektedir." açıklamasında bulunmuştu. 

Yorumlar (0)