Morales'in partisi seçime katılacak!

Bolivya'da istifasını sunan eski Devlet Başkanı Evo Morales'in lideri olduğu Sosyalizm Hareketi (MAS) partisi, yeni adaylarla "devlet başkanlığı" seçimlerine katılacak.

DÜNYA 21.11.2019, 21:53
Morales'in partisi seçime katılacak!

Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) alt kanadı olan Milletvekilleri Meclisi Başkan Yardımcısı ve MAS milletvekili Henry Cabrera, "MAS, Yüksek Seçim Mahkemesi için hiçbir isim önermeyecek. Biz, seçim sürecini yönetecek bu isimlerin, hiçbir siyasi partiye mensup olmayan, halk tarafından kabul gören, şeffaf kişiler olmasını tercih ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İki dönemden fazla görev yapılamıyor

Anayasa Mahkemesi kararına karşın Morales'in yeniden seçime katılmayacağını belirten Cabrera, "Anayasaya göre iki dönemden fazla devlet başkanlığı yapan bir kişi tekrar bu göreve gelemiyor. Şunu söylemek istiyorum ki MAS, devlet başkanlığı seçimlerine yeni devlet başkanı ve yardımcısı adayıyla katılacak." dedi.

Morales, 20 Ekim'deki seçimlerde yeniden aday olabilmek için gerekli anayasa değişikliğini öngören 2016 referandumundan hayır oyu çıkmasına karşın Anayasa Mahkemesinin "yeniden seçilmenin politik hak" olduğuna karar vermesiyle seçimlere katılmıştı.

Morales, 10 Kasım'da istifa ettiğini duyurdu ancak "şiddet olayları ve ülkedeki siyasi kriz nedeniyle" hızlı toplanamayan MAS'ın çoğunlukta olduğu ALP, Morales'in istifasına halen daha onay vermedi.

Morales taraftarları, liderlerinin Meksika'ya sığınmasından sonra geçici devlet başkanlığı görevine getirilen muhalif Jeanine Anez'in başkanlığını reddediyordu. 

Yorumlar (0)