Avusturalya’da ilk: Kuş gribi virüsü tespit edildi

Avustralya’nın Victoria eyaletinde sağlık yetkilileri, ilk defa bir kişide kuş gribi (H5N1) tespit ettiklerini açıkladı.

DÜNYA 22.05.2024, 18:37 23.05.2024, 17:56 Buse Önder
Avusturalya’da ilk: Kuş gribi virüsü tespit edildi

Victoria eyaleti sağlık yetkilileri, Mart ayında Hindistan'dan döndükten sonra kendini kötü hisseden bir çocuğun kuş gribi (H5N1) teşhisi konulduğunu açıkladı. Gelişmiş testler sonucunda virüs tespit edilen çocuk, tedavi sürecinin ardından tamamen iyileşti.

Yetkililer, virüsün başkalarına bulaşmadığını ve kuş gribinin birçok farklı alt türü olduğunu, çoğunun insanlara bulaşmadığını belirtti.

Geçtiğimiz aylarda ABD'de süt ineklerinde kuş gribi vakaları görülmüş, bir çiftlikte çiğ süt içen kedilerin hastalanarak öldüğü ve çiftlik çalışanlarından birine virüsün bulaştığı bildirilmişti.

İlk kez tespit edildi

Avustralya’daki yetkililer, ülkelerindeki kuş gribi virüsünün ABD'deki ile aynı olmadığını vurgulayarak, insanlara bulaşma riskinin nadir olduğunu vurguladı. Dünya genelinde az sayıda H5N1 vakası rapor edildiğini bildiren yetkililer bunlardan bazılarının ölümle sonuçlandığını vurguladı.

Yetkililer yaptığı açıklamada, “Bu, Avustralya'da yüksek derecede patojenik kuş gribinin insanlarda doğrulanan ilk vakası olup, H5N1 türünün Avustralya'da bir insan veya hayvanda ilk kez tespit edilmiştir" açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)