Koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu!

AB'nin (Avrupa Birliği) Pfizer/BioNTech aşısının 300 milyon dozu için 4,65 milyar Euro'luk ödeme yapacağı öğrenildi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının tek bir dozunun 15,5 Euro olduğu ifade edildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.11.2020, 10:05 20.11.2020, 10:10
Koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısına ilişkin yeni bir gelişme meydana geldi. 

Avrupa Birliği'nin (AB) söz konusu aşının 300 milyon dozu için 4,65 milyar Euro yani yaklaşık 42 milyar liralık bir ödeme yapacağı bildirildi. Pfizer/BioNTech aşısının tek bir dozunun 15,5 Euro yani 140 lira olacağı ifade edildi.

Aşının iki doz olarak yapılacağı, bu nedenle maliyetinin de ikiye katlandığına dikkat çekildi. Avrupa Birliği'nde (AB) Pfizer/BioNTech aşısının toplam maliyetinin yaklaşık 31 Euro yani 280 lira olduğu belirtildi. 

Yüzde 95'ten fazla etkili oldu

Pfizer/BioNTech aşısının yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı duyurulmuştu. Söz konusu aşının herhangi bir ciddi yan etkiye sahip olmadığı ifade edilmişti. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının, Avrupa ile Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) acil kullanım izinlerinin Aralık ayında alınabileceğine dikkat çekilmişti.

BioNTech CEO'su Uğur Şahin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından Aralık ayının ortalarında aşı için acil kullanım onayı verilebileceğini, Avrupa Birliği (AB) tarafından ise Aralık ayının ortalarından sonra şartlı onayın verilebileceğini ifade etmişti.

Şahin, herhangi bir aksilik meydana gelmemesi halinde Noel'den önce yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının dağıtımına başlanabileceğini aktarmış, düşük dozlu olması dolayısıyla söz konusu aşının hafif ve orta düzeyde yan etkiye sahip olduğunu belirtmişti. 

Pfizer/BioNTech aşısının 6 ülkede 43 binden fazla kişi üzerinde denendiği duyurulmuştu.

Yorumlar (0)