Zeka ve strateji oyunu Mangala, geleceğe aktarılıyor!

UNESCO’nun listesine de alınan ve geçmişten geleceğe çok oynanan Türk zeka ve strateji oyunu ‘mangala’, bir çok kişinin ilgisini çekiyor. Mangala, Dünya Etnospor Konfederasyonuna bağlı Etnospor Deneyim Merkezi’nde verilen eğitimlerle öğretiliyor ve oynanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 10.03.2021, 17:51 11.03.2021, 11:24
Zeka ve strateji oyunu Mangala, geleceğe aktarılıyor!

Türkiye’nin geleneksel oyunu olan, zeka ve strateji üzerine olan mangala oyunu, yediden yetmişe gelecek nesillere aktarılıyor. UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne alınan mangala oyunu, Mangala, Dünya Etnospor Konfederasyonuna bağlı Etnospor Deneyim Merkezi’nde verilen eğitimlerle yeni nesile aktarılıyor.

Yeni nesillere aktarılıyor

Geniş coğrafyalarda oynanan ve binlerce yıllık geçmişe sahip olan Mangala, farkındalık yaratmak amacıyla öğretiliyor. 17 Aralık 2020'de yapılan 15. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda UNESCO’nun listesine alınan Mangala, farklı yaş gruplarına verilen eğitimlerle insanlığın ortak mirasına sahip çıkılıyor.

Çocuklara ve aile gruplarına da oynatılıyor

Şanlıurfa'da keşfedilen Göbeklitepe'nin duvarlarında de Mangala'nın küçük kuyularının oyuklarına rastlandığını söyleyen Etnospor Deneyim Merkezi Geleneksel Oyunlar Eğitmeni Meryem Özdemir, oyunun 10 bin yıl öncesine kadar dayandığını söyledi. Özdemir ayrıca Mangala oyununda, hamle sayısının yüksek olduğunu ve yapılan hamleye göre kazanma ihtimalinin arttığı söylendi. Oyunun herkese göre modelleri olduğunu söyleyen Özdemir, çocuklara ve aile gruplarına da oyunlar oynattıklarını söyledi.

Yorumlar (0)