Sanal müze arşivine yeni müzeler geldi!

Koronavirüs salgının ilk zamanlarında tamamen kapanan müzeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarıyla ‘sanal’ olarak internetten gezilebiliyordu. Şimdi bu uygulamaya yeni müze ve ören yerleri de eklendi.

KÜLTÜR-SANAT 17.12.2020, 18:10 18.12.2020, 17:55
Sanal müze arşivine yeni müzeler geldi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı ‘sanal müze’ uygulaması, oluşturulduğu zamandan bu yana olukça ilgi çekti. Koronavirüs salgının ilk zamanlarında tamamen kapanan müzeler, bu sayede ziyaretçiler tarafından ‘sanal’ olarak da gezilebildi. Bakanlık, müze ve ören yerlerini; 3 boyutlu gerçek modellerinin internet üzerinden sanal ortamda da tanınması ve tanıtılması amacıyla bu çalışmayı ücretsiz olarak sundu. 
 



Müzelere sanalmuze.gov.tr web sitesinden ulaşılabilmek mümkünken, sisteme 13 müze ve ören yeri daha eklendi. Mart ayında koronavirüs salgını ile birlikte çalışmaları başlayan sanal müzede gezilebilen yer sayısı ise 33 oldu.
 


 

En çok ‘Göbeklitepe’ gezildi!


Sanal müzede; Adıyaman Nemrut Ören Yeri, Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Cumhuriyet Müzesi,  Bitlis Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı Ören Yeri, Çanakkale Assos Ören Yeri,, Denizli Hierapolis Ören Yeri, Denizli Laodikeia Ören Yeri, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Havalimanı Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İzmir Atatürk Müzesi, İzmir Ören Yeri, Mersin Arkeoloji Müzesi ve Uşak Müzesi gezilebiliyor ve ziyaretçilerini sanal olarak bekliyor! Bakanlığın çalışmalarıyla başka müzeler de sisteme dahil edilecek.
 



11,4 milyon kişinin kullandığı sanal müzede en çok gezilen yer ise; 3 milyon 383 bin 985 ziyaret ile Göbeklitepe Ören Yeri oldu. Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi 1 milyon 869 bin 319 ziyaret ile ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada ise 1 milyon 350 bin 742 rakamıyla İzmir Efes Ören Yeri bulunuyor. Hemen ardından ise Troya Müzesi ve Anadolu Medeniyetler Müzesi de en çok ziyaret edilen müzeler arasında ilk 5’e girdi.
 
 

Yorumlar (0)