Asırlık Sultan 2. Murat Camisi, restore ediliyor!

Denizli’nin Honaz ilçesinde yer alan Sultan 2. Murat Camisi’nin restore çalışmaları devam ediyor. Tarihi caminin 2021 yılının sonuna doğru açılıp, ibadetler de yapılabilir bir hal alması planlanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 31.12.2020, 15:09 17.06.2022, 12:56
Asırlık Sultan 2. Murat Camisi, restore ediliyor!

Tarihi asırlara dayanan ve Denizli’nin Honaz ilçesinde bulunan Sultan 2. Murat Camisi’nde restore çalışmaları sürüyor. 2021 yılı sonunda açılışının yapılması planlanan tarihi mekanın, eski ihtişamlı zamanındaki gibi olması için gayretli bir çalışma sürüyor.



Restore çalışmaları hakkında bilgi veren Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, cami duvarlarının büyük bir çoğunluğunun döküntü Halide olduğunu ve kubbesi tamamen yıkık olduğunu belirtti. Kepenek 591 yıla dayanan camide, daha önceden defineciler tarafından iç tarafından kazıldığını belirtti. Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın bu caminde namaz kıldığını belirten Kepenek, restore çalışmalarının 2021 yılının sonuna doğru bitmesini planladıklarını ve ibadete yılsonuna doğru açmayı düşündüklerini de belirtti. 

Cami hakkında, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bilgiler bulunuyor

1429 yılında Sultan 2. Murat'ın emriyle yaptırılmış olan ve sultanın adını taşıyan Sultan 2. Murat Camisi hakkında en detaylı bilgiler, bilgileri Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde yer alıyor. Tarihin tüm özelliklerini yansıtan tipik bir Osmanlı Camisi olan Sultan 2. Murat Camisi, Sekizgen kasnak üzerine merkezi bir halde yapılmış. Traverten taş malzeme ile yapılmış olan cami, daha sonra halk tarafından moloz taşlarla restore edilmeye çalışılmış. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, 2020 yılında tarih envanterine 6 binden fazla eser dahil edildi. Yıl içerisinde gerçekleştirilen kazı ve araştırma çalışmalarıyla, koronavirüs salgını sürecinde de devam eden arkeolojik çalışmalarda binlerce esere tarihe kavuşturuldu.

Yorumlar (0)