65 yıldır teknolojiye direniyor

Gaziantep’te Bakırcılar Çarşısı’ndaki 5 metrekarelik dükkanında 65 yıldır dede mesleğini sürdüren 75 yaşındaki Tahir Demirci, el yapımı çanta üreterek ve satarak teknolojiye direniyor.

KÜLTÜR-SANAT 26.05.2024, 11:32 27.05.2024, 11:15 Melina Ay
65 yıldır teknolojiye direniyor

Gaziantep’te yaşayan çanta ustası Tahir Demirci, oğluyla birlikte dede mesleği olan el yapımı çanta üretimini büyük bir özenle ve tamamen geleneksel yöntemlerle sürdürüyor. Hiçbir teknolojik alet kullanmadan çantaları el emeğiyle yapan Demirci, bu zanaatı gelecek nesillere aktarmak için büyük çaba harcadığını belirtiyor. Oğlunun da aynı azimle bu mesleği yaşatmak için çalıştığını ifade eden Demir, “Biz teknolojiye direniyoruz. Fabrikalar çok fazla üretim yapılabiliyor. Fakat el emeği yapan yok. Bu meslek ölüyor. Keşke oğlumla beraber bir kişi daha bu mesleği yaşatsa ama maalesef ki yok” dedi.

“İnsanlar her yaşta çalışmalı”

Çantaları tamamen el emeğiyle, teknolojiden uzak bir şekilde yaptığını belirten Tahir Demirci, “Dede mesleğimiz olan çantacılığı oğluma devrettim. Ancak çırak bulamadığımız için tekrar çalışmaya başladım. Oğluma yardım ediyorum ve bu çantaların tümü onun tasarımı. Çantaları tamamen el işçiliğiyle üretiyoruz. Bu, usta-çırak ilişkisiyle sürdürülen zahmetli bir iş; adeta iğneyle kuyu kazmak gibi. Ne yazık ki bu sanat yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Mesleğin neredeyse bittiğini söyleyebilirim. Devlet, bu zanaat ölmesin diye bizi destekliyor ve vergi almıyor. Satışlarımız genellikle turistlere yönelik. Çantaları özel olarak isteyen çanta severler de alıyor. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Bence insanlar her yaşta çalışmalı. Torunlarıma ve gelecek nesillere bu mesleği bırakmak isterim ama ne yazık ki bu mesleğe ilgi duyan yok. Gücüm yettiği sürece oğluma yardım edeceğim. Ancak, oğlumun yalnız kalması bu mesleği daha da zora sokacak” diye konuştu.

“Türkiye’de sadece birkaç kişi tarafından yapılır”

Çantalar hakkında bilgi veren Demirci, “Bu çantalar, ham deri olan tabaklanmamış derilerden yapılır. Deriler özel olarak bu çanta için üretilir ve badem yağı ile düzeltilir. Ardından badem yağı ve boyayla ikinci bir işlem uygulanarak çantalar korunur. Graf adı verilen bu çanta türü, çok zahmetli bir işçilik gerektirir ve Türkiye’de sadece birkaç kişi tarafından yapılır. Deriyi kabartarak ve döverek şekillendiriyoruz. Ham deri iken çizilip ıslatılır, bu en zor aşamasıdır. Bu çantalara klasik çanta denir ve yapımı iki gün sürer. Fiyatı ise 2 bin 500 TL’dir” dedi.

Yorumlar (0)