Çalışan anneye yeni teşvik! 1 yıllık izin seçeneği gündemde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin nüfus artış hızının düşmesinin endişe verici olduğunu belirtti. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, parti üyeleri 4 aylık annelik izninin yetersiz olduğunu vurgulayarak 1 yıllık bir izin seçeneğinin değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi.

EKONOMİ 26.05.2024, 13:29 27.05.2024, 13:39 Buse Önder
Çalışan anneye yeni teşvik! 1 yıllık izin seçeneği gündemde

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, CNN Türk canlı yayınında çalışan kadınların doğum ve süt izinlerine ilişkin mevcut düzenlemeleri değerlendirdi. Zengin'e göre, şu anki uygulamaya göre kadınlar doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta doğum izni kullanabiliyorlar.

Doğum izni sonrasında ise çocuğun 1 yaşına kadar belirli saatlerde süt izni hakkı bulunuyor.

Ayrıca, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 4 ay, üçüncü doğumda ise 6 ay olmak üzere doğum izni sonrasında kadınların yarı zamanlı çalışma imkanı da mevcut.

Özel sektörde çalışanlar için çocuk ilkokul çağına kadar yarı zamanlı çalışma seçeneği sunulurken, bu durumda ücretlerin ve sosyal hakların yarı oranda olduğu belirtiliyor.

‘İş hayatına dönüş zorluğu doğum oranını düşürüyor’

Memurlar için de benzer haklar mevcut ancak ilköğretime kadar olan süre için yönetmelik düzenlemelerinin henüz yapılmadığı vurgulayan Zengin, Türkiye'de doğum hızının düşmesinin, uzun yaşam süreleri ve iş hayatına geri dönüş zorlukları gibi faktörlerle ilişkilendirildiğini ifade etti.

‘İşverenler doğum iznini maliyet unsuru görüyor’

Özel sektördeki işverenlerin doğum izinlerini maliyet unsuru olarak gördüğünü belirten Zengin, hükümetin kadın çalışmalarını teşvik etmek amacıyla pozitif ayrımcılık politikaları izlediğini ekledi.

Son olarak, gençleri evlilik teşvikleriyle desteklemek için başlatılan 150 bin TL evlilik kredisinin uygulanmaya başlandığını hatırlatan Zengin, bu tür politikaların iş-aile uyumunu sağlamak için önemli olduğu vurguladı.

Yorumlar (0)