Ülkesinden kaçan İranlı yönetmenin filmi Cannes'da prömiyere çıktı

Ödüllü İranlı film yapımcısı Muhammed Rasulof, son filmi için gizlice çekim yapması nedeniyle hapis cezasına çarptırıldıktan sonra ülkesinden ayrıldı. Cannes Film Festivali'nde yer alan ünlü yönetmenin filmi, festivalde prömiyerini gerçekleştirdi.

KÜLTÜR-SANAT 25.05.2024, 13:19 27.05.2024, 09:58 Melina Ay
Ülkesinden kaçan İranlı yönetmenin filmi Cannes'da prömiyere çıktı

İranlı yönetmen Muhammed Rasulof, geçtiğimiz günlerde ülkesinden ayrıldığını açıkladı. 2020 Berlin Film Festivali'nde, İran'daki idam cezasını konu alan 'There Is No Evil' filmiyle büyük ödülü kazanan yönetmen, insanların sınırları aşmalarına yardım etmek için hayatlarını riske atarak güvenli bir yerde olduğunu belirtti. Yönetmenin 'The Seed of the Sacred Fig' adlı filmi, dün Cannes Film Festivali'nde prömiyerini gerçekleştirdi. Festivalde filmin prömiyerine Avrupa'da sürgünde yaşayan İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof da katıldı.

8 yıl hapis cezası var

BBC'nin haberine göre; İranlı yetkililer, yönetmeni ‘The Seed of the Sacred Fig’ adlı filmin festivalden çekilmesi için zorladı ancak Rasoulof bu talebi reddetti.

Rasoulof (51), kaçış rotası hakkında hiçbir ayrıntı vermedi. Yönetmen, ‘ulusal güvenliğe karşı gizli anlaşma’ suçlamasıyla 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Muhammed Rasoulof, 2017 Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan ‘A Man of Integrity’ filmi nedeniyle 2019 yılında bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

“Hayatını riske atan insanlara minnettarım”

Rasoulof sosyal medyada yaptığı açıklamada “Nazik, özverili ve bazen hayatlarını riske atarak sınırdan çıkmama ve zorlu ve uzun bir yolculuğun ardından güvenliğe ulaşmama yardımcı olan arkadaşlarıma, tanıdıklarıma ve insanlara minnettarım” açıklamalarına yer vermişti.

Yorumlar (0)