Amida Höyük kazılarında, tarihe değer katan buluşlar!

Tahihi 8 bin yola dayanan ve Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Amida Höyük’te arkeolojik kazılar gerçekleşiyor. Kazılar esmasında bir çok medeniyete ait arkeolojik eserler bulundu!

KÜLTÜR-SANAT 04.01.2021, 13:38 10.01.2021, 09:39
Amida Höyük kazılarında, tarihe değer katan buluşlar!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan ve tarihi 8 bin yıl geçmişe dayanan Amida Höyük’te yürütülen arkeolojik kazılarda, bir çok medeniyetten kalıntılara ulaşıldı. Medeniyetler arasında; Hurri-Mitanniler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Büyük Tigran Krallığı, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Safeviler Eyyubiler Mervaniler, Selçuklular, Osmanlı ve Artuklular yer alıyor. 

Salgın sürecinde kazılar, zorlu bir süreçten geçiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmaları, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında gerçekleştiriliyor. Koronavirüs salgını sürecinde de devam eden kazı çalışmaları, zorlu bir süreçte ilerliyor. Arkeolojik kazılarda, MÖ 6100 yılından başlayarak bir çok dönemden taşınabilir kültür varlığı belirlendi.

Kazı başkanı Yıldız, çalışmaların Temmuz 2020'den bu yana sürdüğünü ve ortaya güzel sonuçların çıktığını belirtti. Yıldız kazılara 1800 yıllık olduğu değerlendirilen su kanalları ve kalorifer sistemi ile yaklaşık 1700 yıllık mezar odalarının gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. 2020’de Nasırüddin Mahmud'un Diyarbakır'da bastırdığı bir sikke örneğini bulduklarını belirten Yıldız, bu yıl ise 3 sikke daha bulunduğunu ve Amid'de bastırılan bu sikkelerle Artukluların Amid'e verdiği değerin ortaya çıktığını söyledi. Ayrıca biri Osmanlı diğeri ise Cumhuriyet dönemine ait iki mühür bulunduğunu da söyleyen Yıldız, mühürlerin Ahmed ve Muhammed ismindeki kişilere ve 1920 ile 1927 yıllarına ait oldukları belirlendi.


 

Yorumlar (0)