Ukrayna lideri Zelenskiy'den Putin'e cevap: 'Hiç kimseden korkmuyoruz'

Rusya lideri Putin, dün Ukrayna'nın doğusunda yer alan Rusya yanlısı ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasına ilişkin kararnameye imza attı. Karardan sonra Rus ordusunun bölgeye girmesi yönünde talimat verildi. Ukrayna lideri Zelenskiy bu karara karşı, "Rusya'nın son kararları, Ukrayna’nın egemenliğinin ihlalidir. Bu kararın bütün sorumluluğu Rusya'ya aittir. Ukrayna'nın sınırları, olduğu biçimde kalacaktır." sözleriyle tepki gösterdi.

GÜNDEM 22.02.2022, 09:56 22.02.2022, 10:07
Ukrayna lideri Zelenskiy'den Putin'e cevap: 'Hiç kimseden korkmuyoruz'

Rusya lideri Putin, Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanıyarak, bu bölgelerde barışın korunması konusunda Rusya Silahlı Kuvvetlerine talimat verdi. Putin'in, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Rusya destekçisi ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasına ilişkin imzalamış olduğu iki farklı kararname, yayınlandı. Karardan sonra bölgeye girmesi yönünde Rus ordusuna talimat verildi.

“Ukrayna güvendedir. Tüm sorumluluk Rusya’ya aittir”

Bütün dünyanın tepkisini çeken kararın ardından Ukrayna lideri Zelenskiy, gece yarısı saatlerinde ulusa seslendi. Rusya'nın kararının, devlet bütünlüğüne yönelik bir ihlal olduğunu belirten Zelenskiy, "Tarih dersleri için vaktimiz yok. Barış istiyoruz. Rusya'nın eylemlerine rağmen Ukrayna'nın sınırları, aynı biçimde kalacak. Kimseye hiçbir şekilde borçlu değiliz ve herhangi bir şey vermeyeceğiz. Çünkü Şubat 2014 değil, Şubat 2022’deyiz. Farklı bir ülke, farklı bir ordu. Tek hedef; Ukrayna'da barış. Sınırlarımız oldukça güvendedir. Ukrayna savunma hakkını her zaman saklı tutar. Diplomasi ile problemleri çözmek istiyoruz. Şikayetlerimizi AGİT'e ilettik. Kaotik eylemler için neden yok. Biz kendi toprağımızdayız, hiçbir şeyden ve kimseden korkmuyoruz. Ortaklarımız yanımızda. Rusya'nın son davranışları ülkemizin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlalidir. Söz konusu kararlarla bağlantılı olan bütün sonuçların sorumluluğu Rusya'ya aittir.” sözlerini kullandı.

Ayrılıkçıları tanımanın tek taraflı bir şekilde Minsk anlaşmalarından ayrılmak ve Normandiya Formatındaki kararları göz ardı etmek manasına gelebileceğini söyleyen Zelenskiy, bu kararın barış gayretlerini baltaladığını kaydetti.

Bugünkü ve yarın alınması planlanan olası kararlarla Rusya'nın 2014'ten beri Donbas'ta var olan askeri yapısını meşru hale getirmiş olacağını belirten Zelenskiy, Normandiya Dörtlüsü Zirvesi konusunda acil çağrı yaptıklarını aktardı.

Zelenskiy, partnerlerinden etkili ve net adımlar beklediklerine vurgu yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri’nden tepki: “Reddediyoruz”

Bu gelişmelerden sonra Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın sözde Luhansk ve Donetsk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararına ilişkin bir yazılı açıklamada bulundu. Bakanlık açıklamasında, “Rusya’nın sözde Luhansk ve Donetsk Cumhuriyetleri'ni tanıması, Minsk Anlaşmaları'na aykırı olmasının yanı sıra Ukrayna'nın egemenliğinin, siyasi birliğinin, bütünlüğünün açık bir şekilde ihlali manasına gelmektedir. Rusya’nın bu kararını kabul edilmez değerlendiriyoruz ve bu kararı reddediyoruz. Bu sebeple, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına bağlılığımızı bir kez daha vurguluyor, bütün taraflara uluslararası hukuka riayet ve sağduyu çağrısında bulunuyoruz.” sözlerine yer verildi.

Erdoğan - Zelenskiy görüşmesi

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın sözde Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerini tanımasına yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşme planladığını açıkladı. Zelenskiy, Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaptı ve Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısının ardından şu anki mevcut durumu İngiltere Başbakanı Johnson ile görüştüğünü kaydetti. Konuşma hazırlığı yaptıklarını belirten Zelenskiy, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AB Konseyi Başkanı Michel ile görüşme yapmayı planladıklarını bildirdi.

BM’den acil toplantı kararı

Rusya'nın söz konusu kararı sonrasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, TSİ bugün saat 05.00'te acil toplantı yaptı.

Yorumlar (0)