AB'den 'Rusya' toplantısı: Bakanlar bir araya geldi

Avrupa Birliği (AB) devletlerinin dışişleri bakanları, Ukrayna ve Rusya krizinin öncelikli olduğu bir gündemle toplandı.

DÜNYA 21.02.2022, 15:50 22.02.2022, 13:45
AB'den 'Rusya' toplantısı: Bakanlar bir araya geldi

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın görüşmelerindeki konuların başında Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat gerçekleştirmesi halinde AB'nin vereceği karşılığa yönelik fikir alışverişleri yer alıyor.  Toplantının sabahki kısmına Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’nın da katılacağı kaydedildi.

Ukrayna-Rusya krizi, AB’nin gündeminde

AB ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekat ihtimali sonrasında Ukrayna’ya yönelik desteği ve muhtemel bir Rusya işgali durumunda verilecek karşılığı görüşecek.

AB, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumunda ağır bedel ödeyeceğini” belirterek yaptırımların uygulanacağını yineliyor. Yaptırımların siyasi, mali ve ekonomik çerçevede olacağı tahmin ediliyor fakat detay verilmiyor.

AB ülkelerinin yetkilileri, yaptırım konusunda hazır olduklarını, "Ukrayna'ya askeri bir saldırı olması durumunda" hemen harekete geçirileceğini belirtiyor.

Gündemde farklı başlıklar da var

Ukrayna-Rusya krizi dışında AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda farklı konular da ele alınacak.

Toplantıda uzunca görüşüleceği tahmin edilen diğer konu ise Bosna Hersek’te bulunan Sırp Cumhuriyeti entitesinin ayrılıkçı tavırları. Ayrılıkçı davranışları "kabul edilemez" olarak değerlendiren AB’nin, söz konusu toplantıda, Sırp yetkililere yönelik yaptırımları değerlendirmesi bekleniyor fakat bu konuda henüz bir karar çıkması düşünülmüyor.

AB, ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) devletleriyle de ilişkileri ele alacak. AB bakanları KİK devletlerinin dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek. Görüşmelerde deniz güvenliği, ticaret ve enerji gibi konular ele alınacak.

Bunların dışında AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda İran nükleer müzakereleri, siber saldırılar ve iklim diplomasisinin de değerlendirilmesi bekleniyor.

Yorumlar (1)
Akay Uğurlu 2 yıl önce
Amerika kendi ülkesinden sorumlu olur başka ülkelerin bütünlüğüne karışma yetkisi yoktur hak ulusal üstünlüğünden üstündür.