Putin imzaladı: Luhansk ve Donetsk'i tanıdı

Putin, Ukrayna'nın doğusunda bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu sözde yönetimlerin tanınmasına ilişkin kararnameye imza attı.

DÜNYA 21.02.2022, 23:54
Putin imzaladı: Luhansk ve Donetsk'i tanıdı

Putin, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Devlet Duması'nın Donbass'taki ayrılıkçıların oluşturduğu sözde yönetimlerinin tanınmasına ilişkin çağrısına yanıt vermek için güvenlik konseyi toplantısının hemen ardından televizyondan ulusa seslendi.

Rusya 'resmen' tanıdı

Rusya Devlet Başkanı, burada gerçekleştirdiği konuşmada, Zelenskiy yönetiminin 'Donbass'ta askeri karar haricinde hiç bir kararı tanımadığını' kaydederek, "Bu bağlamda, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an evvel tanımak için çok geç kalmış olduğumuz bir kararı alma gereği olduğunu düşünüyorum." sözlerini sarf etti.

Konuşmasının akabinde Putin, Kremlin Sarayı'nda Lugansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan kararnameye imza attı. İmza töreninde bahse konu yönetimlerin temsilcileri de yer aldı.

Törende ayrılıkçıların sözde yönetimleri ile Rusya arasında 'iş birliği' ve 'dostluk' anlaşmalarına da imza atıldı.

2014'te kurulmuştu

15 Şubat 2022'de Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Devlet Duması, Ukrayna'nın doğusunda bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçıların oluşturduğu sözde yönetimlerin tanınması amacıyla Putin'e çağrı yapılmasına yönelik kararı kabul etmiş ve söz konusu kararı Kremlin'e iletmişti.

Ukrayna'nın doğusunda 8 sene evvel Kiev yönetimine karşı olan Rusya yanlısı ayrılıkçılar ülke topraklarında Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti adında iki farklı sözde yönetim kurmuştu.

Yorumlar (0)