Dışişleri'nden kritik 'Ukrayna' açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, yaşanan son gelişmelerin ardından Türk vatandaşlarının Ukrayna’nın doğusundan ayrılmalarını kuvvetli bir şekilde tavsiye etti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Rusya'nın sözde Luhansk ve Donetsk cumhuriyetlerini tanıma kararını kabul edilmez buluyoruz ve kabul etmiyoruz." denildi.

GÜNDEM 22.02.2022, 00:59 23.02.2022, 13:55
Dışişleri'nden kritik 'Ukrayna' açıklaması

Bakanlık tarafından, Ukrayna’nın doğusuna seyahatlere ve güvenlik durumuna ilişkin yazılı bir açıklamada bulunuldu.

Söz konusu açıklamada, "Ukrayna’nın doğusundaki son gelişmeler kapsamında, yurttaşlarımızın Ukrayna’nın doğusundan ayrılmaları kuvvetle önerilmektedir. Yurttaşlarımızın gerekli olan durumlarda Kiev Büyükelçiliğimiz ile iletişime geçmeleri tavsiye edilmektedir." denildi.

Bahse konu açıklamada, acil durumlarda Dışişleri Bakanlığı (0312 292 29 29) ve Kiev Büyükelçiliği (+380632557748 - +380632114765) ile iletişime geçilmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi:

"Rusya'nın sözde Luhansk ve Donetsk cumhuriyetlerini tanıma kararını kabul edilmez buluyoruz ve kabul etmiyoruz. Bu vesileyle Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına olan bağlılığımızı bir kez daha vurguluyor, bütün ilgili taraflara uluslararası hukuk ve sağduyuya uyma çağrısı yapıyoruz."



Rusya, Ukrayna'daki ayrılıkçıları tanımıştı

Putin, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Devlet Duması'nın Donbass'taki ayrılıkçıların oluşturduğu sözde yönetimlerinin tanınması ile ilgili çağrısına yanıt vermek için güvenlik konseyi toplantısının tamamlanmasının ardından ulusa seslenmişti.

Putin, gerçekleştirdiği konuşmada, Zelenskiy yönetiminin 'Donbass'ta askeri karar haricinde hiç bir kararı tanımadığını' kaydederek, "Bu doğrultuda, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an evvel tanımak için çok geç kalmış olduğumuz bir kararı almanın gerekliliğini net bir şekilde görüyorum." sözlerini sarf etmişti.

Konuşmasının akabinde Putin, Kremlin Sarayı'nda Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıyan kararnameye imza attı. İmza töreninde bahse konu yönetimlerin temsilcileri de yer almış, ayrılıkçıların sözde yönetimi ile Rusya arasında 'iş birliği' ve 'dostluk' anlaşmalarına da imza atılmıştı.

Yorumlar (0)