Hindistan'da başörtüsü yasağında toplanma yasağı uzatıldı

Hindistan’da öğrencilerin derslere başörtüsü ile girip giremeyeceğine ilişkin dava görülmeye devam ediyor.

GÜNDEM 22.02.2022, 09:59 23.02.2022, 13:57
Hindistan'da başörtüsü yasağında toplanma yasağı uzatıldı

Başörtüsü konusu dünyada da gündem olmaya devam ediyor. Hindistan’da öğrencilerin okula başörtüsü ile gidip gidemeyeceğine ilişkin dava görülmeye devam ediyor. Hindistan basınında yer alan haberlere göre yasağı dayatmaya çalışan eyalet yönetimi ve yasağa karşı çıkan Müslüman öğrencileri karşı karşıya getiren davada mahkeme bugün davalı tarafın savunmasına yer verdi.

Toplanma yasağı 8 Mart’a kadar uzatıldı

Mahkemede eyalet yönetimini temsilen bulunan Prabhuling Navadgi başörtüsünün dinin temel ve gerekli bir uygulaması olup olmadığını tespit etmenin önemini vurguladı. Anayasanın 25’inci maddesine göre dinin temel öğelerinin korunduğunu söyleyen Navadgi başörtüsü konusunun din için temel bir öğe olmadığını iddia etti. Navadgi esas olarak görülen bir uygulamanın “eksikliğinde dinin doğasını değiştirecek” şekilde olması gerektiğini dile getirdi. Bunun yanı sıra eyalette başörtüsü yasağını protesto etmeye yönelik yapılan toplanma yasağı 8 Mart tarihine kadar uzatıldı.

Mahkeme yeni bir karara kadar başörtüsü ile okula girmeyi yasakladı

Eyalette uzun süredir süren başörtüsü yasağı bu yıl başında Udupi Kadın Yüksek Okulu’nda Müslüman öğrencilerin okula başörtüsü ile girmesiyle tartışılmaya başlamıştı. Bu olaydan kısa süre sonra Karnataka bölgesindeki öğrencilerin de okula başörtüsü ile girmesiyle beraber Hindu öğrenciler olaya tepki göstererek safran renginde olan şallarla okula gelmişlerdi. Hükümet yetkilileri, okul yöneticileri ve öğrencilerin bir araya geldiği 19 Ocak tarihinde ise bir anlaşmaya varılamamıştı. Bunun üzerine okul dışında da protestolar yayılmaya başlamıştı. Müslüman öğrenciler 31 Ocak tarihinde mahkemeye başvurarak başörtüsü takmanın temel bir hak olduğunu savunmuştu. Mahkeme ise konuya ilişkin yeni bir karar çıkana kadar öğrencilerin başörtüsü ile okula girmesini yasaklamıştı.

Yorumlar (0)