Sözcü Kalın'dan Suriye mesajı

İbrahim Kalın, Erdoğan'ın bugün Vladimir Putin, akabinde de Volodimir Zelenski ile telefon görüşmesi yapacağını açıkladı. Öte yandan Kalın, Moskova'da Suriye hususunda gerçekleştirilen toplantıyla ilgili olarak, Türkiye yönünden, masadan somut neticelere elde edilip edilmediğine dair soru üzerine, bunun henüz ilk toplantı olduğunu, arkasının geleceğini kaydetti.

GÜNDEM 04.01.2023, 00:45
Sözcü Kalın'dan Suriye mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bir televizyon kanalındaki canlı yayına katıldı.

Sözcü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Vladimir Putin, akabinde de Volodimir Zelenski ile telefon görüşmesi yapacağını bildirdi.



"Toplantıların arkası gelecek"

Kalın, Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da Suriye hususunda gerçekleştirilen toplantıyla ilgili olarak, Türkiye yönünden, masadan somut neticelere elde edilip edilmediğine dair soru üzerine, bunun henüz ilk toplantı olduğunu, arkasının geleceğini kaydetti.

Ülkemizin Suriye hususundaki temel perspektiflerinin BM (Birleşmiş Milletler) kararı kapsamında, siyasi müzakerelerin ve anayasal sürecin sürdürülmesi yönünde olduğunu aktaran Kalın, Suriye ile ilgili temel kaygılarının, terör saldırılarının ülkemize karşı bir tehdit oluşturması, savaşın sürmesi ve insani krizin daha da derinleşmesi olduğunu dile getirdi.



"Zemin rejim tarafından hazırlanmalı"

Kalın, PKK/PYD-YPG tehdidinin engellenmesi, mültecilerin Birleşmiş Milletler parametreleri kapsamında ülkelerine gönüllü, onurlu ve güvenli bir şekilde dönmelerini temin edecek bir zeminin Suriye rejimi tarafından hazırlanması ve buna ilişkin güvencelerin verilmesi gerektiğini söyleyerek "Bunun için de sahada elbette ki rejim kuvvetleriyle, Rusya'yla, İran'la, bir eşgüdüm, bir koordinasyon içinde olmak durumundayız." yorumunda bulundu.



"Müspet mesajlar aldık"

Kalın, Moskova'daki toplantının akabinde Esad rejiminin adım atmaya hazır olup olmadığına dair soru üzerine, "Bu yönde müspet mesajlar, işaretler, adımlar geldi. Bunlar tabii sahada somutlaşacak, çalışacak, bunlar bir taahhüde, karara dönüşecek. Süreç o zaman başlayabilir. İşte o zaman Rusya Federasyonu ile de sıkı bir koordinasyon içinde biz mülteciler ve terörle mücadele hususunda rahat bir şekilde adım atabiliriz." cevabını verdi.

Yorumlar (0)