11 yıl sonra ilk: Akar, üçlü toplantıda konuşulanları açıkladı

MİT Başkanı Hakan Fidan ile beraber Moskova'ya giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus ve Suriyeli mevkidaşlarının da yer aldığı üçlü toplantıda Suriye konusunu görüştü. Bakan Akar, Suriye ile 11 yıl sonra bakanlar düzeyinde ilk resmi temasın sağlandığı üçlü toplantıya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 29.12.2022, 09:26 Hakan Öksüz
11 yıl sonra ilk: Akar, üçlü toplantıda konuşulanları açıkladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, resmi temaslar kapsamında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile birlikte dün Moskova'ya gitti. Akar ile Fidan, Vnukova Havalimanı'nda Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ve Rus yetkililer tarafından karşılandı. Heyet, buradan direkt olarak Rusya Savunma Bakanlığına geçti.

Moskova'da kritik zirve

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas, Rusya ve Suriye'nin istihbarat başkanlarıyla bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Akar ile MİT Başkanı Hakan Fidan, iki saat süren toplantıda önemli konuları masaya yatırdı. Üçlü toplantının detayları merak edildi.

Toplantı sonrası yurda dönüş hazırlığı yapan Bakan Akar, üçlü görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye ve bölgedeki son durumu ele aldıklarını açıklayan Akar, "Burada istikrarın tesis edilebilmesi için yapılabilecekler konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye'nin, konu hakkındaki görüşlerini aktardık. Diğer tarafında değerlendirmelerini dinledik." dedi.

"PKK/YPG ve DEAŞ ile savaştığımızı söyledik"

Üçlü toplantıda ele aldıkları başlıca konunun "terörle mücadele" olduğuna değinen Akar, "Biz bütün komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Terörle mücadeleden başka bir amacımız yok. Bunu ilettik. Hem Suriye hem de Türkiye için tehdit oluşturan PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle savaşıyoruz. Onları tamamen etkisiz hale getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin hudut güvenliğini sağlamak için çaba gösteriyoruz." vurgusunu yaptı.

"Suriye'den Türkiye'ye göçü engellemeye çalışıyoruz"

Hudut bölgesinde yaptıkları çalışmaların hedeflerinden birinin de "Suriye'den Türkiye'ye göçün engellenmesi" olduğunu kaydeden Bakan Akar, "Bunu toplantıda dile getirdik. BMGK 2254 sayılı karar kapsamında, Suriye'deki problemlerin kapsayıcı bir anlayışla çözüme kavuşturulması gerekiyor. Yapacağımız çalışmalarla bölgede istikrarın sağlanması adına önemli adımlar atacağız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)