Montrö bildirisine siyasilerden sert tepki

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin bildiri yayınlayan emekli amirallerin o açıklamalarına siyasetçilerden art arda tepkiler yükseldi.

GÜNDEM 04.04.2021, 10:21 05.04.2021, 09:31
Montrö bildirisine siyasilerden sert tepki

Amirallerin o bildirisini darbe çağrışımlı olarak nitelendiren TBMM Başkanı Mustafa Şentop başta olmak üzere devletin zirvesinden önemli isimler söz konusu bildiriye karşı tepkilerini dile getirdiler.

Şentop, “Düşmanla mücadelede ortalıkta gözükmeyenler…”

Emekli amirallerin bildirisine açıklamalarıyla sert tepki gösteren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı kısa açıklamada, "Yıllardır hem dışarı da hem içeride düşmana karşı mücadele verilirken ortalıkta görülmeyen emekli amiraller kendi uydurdukları sözlerle kaos simsarlığı yapmışlardır. 15 Temmuz’da milletimiz darbeden beslenen darbe severlerin hepsini toprağa gömmüştür. Darbe çağrışımında bir bildiri yayınlamak başkadır, düşünceleri ifade etmek ise başkadır” dedi.

Altun, “103 hadsizin verdiği mesaj ayaklarımızın altındadır”

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümüne 103 gün kala verilen mesajları art niyet olarak değerlendiren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Bu topraklarda son sözü söyleyecek olan varsa o da milletimizdir. Sizin istediğiniz o Türkiye eskide kaldı. oturun oturduğunuz yerde. Haddinizi bilin! Siz kim oluyorsunuz? Burası bir hukuk devletidir. Bir daha asla bu ülkede vesayetçiler demokrasiye zarar veremeyeceklerdir. Dış mihrakların desteklediği piyonlar güçlü Türkiye’nin önünün kesemeyecek”” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Kalın, “Haddinizi bilin!”

Söz konusu bildiriye bir tepkide Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi.

Türkiye’de vesayet odaklarına hiçbir zaman geçit verilmeyeceğini kaydeden Kalın, “Bir grup emekli amiralin darbe zamanlarını çağrıştıran bildirileri onları zavallı ve gülünç duruma düşürmüştür. Kendileri bilsinler ki bu tür zihniyetlere karşı milletimiz hiçbir zaman izin vermemiş ve vermeyecektir. Onlara söyleyeceğim haddinizi bilin, yerinizde oturun” diye konuştu.

Oktay, “Gerekli karşılık verilecektir”

Emekli amirallerin bildirisine karşı gerekli karşılığın en net biçimde verileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşunu ve millet iradesini hazmedemeyenler Türk Silahlı Kuvvetlerimize, demokratik kurumlarımıza ve seçilmişlere ayar vermeye kalkmışlar. Haddinizi bilin! Bu tür şeylere heveslenenlerin hevesleri 15 Temmuz’da kursaklarında kalmıştır” dedi.

Soylu, “O üniformayı emekli olduktan sonra taşımakta şereftir”

Türk milletinin askeri üniformaya âşık bir millet olduğunu dile getiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, üniformayı taşımanın şeref olduğunu ve askerlerin emekli olduktan sonrada o üniformayı taşımalarının daha büyük bir şeref sayıldığını belirterek, “Millete, devlete ve demokrasiye sadakatle bağlı üniformasını ve rütbesini siyaset malzemesi yapmayanları hep şükranla anıyoruz. Peki ya diğerleri….” şeklinde ifadelere yer vererek bildiriye karşı tepki gösterdi.

Çelik, “İlkelleşmiş bu dili kınıyoruz”

Emekli amirallerin bildirisini ilkelleşmiş bir dil ile kaleme aldığını kaydeden AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, söz konusu bildiride geçmişte kullanılan üslup ile beyanlarda bulunulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Çelik, “Seçilmiş bir iradeye karşı kullanılan bu ilkel dili kınıyoruz. Bu üslup ile yazılmış bir bildirinin neye karşı geldiği açıktır. Bu açıklamalar hem milli iradeye hem de taşıdıkları o üniformaya saygısızlıktır. Bunlar hala vesayet özlemi içindedirler. Ancak bilinmeli ki bu odaklara karşı milletimiz her zaman cevabını vermiş ve vermeye de kararlılıkla devam edecektir. Bizler de milletimiz gibi aynı şekilde devletimize, vatanımıza, mavi vatanımıza ve demokrasimize sonsuza dek sahip çıkacağımıza söz veriyoruz” dedi.

Selçuk, “O devir çoktan kapandı”

Bu tür bildirilerle millete ayar verme devrinin çoktan kapandığını kaydeden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bildiriyi hazırlayan emekli amiraller için, “15 Temmuz’da verilen cevabı unutmuş olmalılar. Bu ülkede kimse kendisini milletin üstünde göremez” diye konuştu.

Yorumlar (0)