Miçotakis: Diyaloğa her zaman hazırız

Atina'nın diyaloğa her zaman hazır olduğunu belirten Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Ankara'nın iki ülke arasındaki tansiyonun düşürülmesi için attığı ilk adımı olumlu karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 06.10.2020, 13:36 07.10.2020, 13:31
Miçotakis: Diyaloğa her zaman hazırız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Maksimu Sarayı'nda bir araya gelerek ikili görüşme gerçekleştirdikten sonra ortak basın açıklaması yaptı.

Doğu Akdeniz'in tüm NATO üyesi ülkeleri ilgilendirdiğinin altını çizen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de "tahriklerde bulunduğunu" ileri sürdü.

Ülkesinin anlaşmazlıkları barışçıl yolla çözme arzusunda olduğunu savunan Yunanistan Başbakanı, Atina'nın diyaloğa her zaman hazır olduğunu belirterek, "Bu kapsamda Türkiye'nin tansiyonun düşürülmesi için attığı ilk adımı olumlu görüyoruz." dedi.

İstikşafi görüşmelere ilişkin takvim belirlenmesini beklediklerini söyleyen Yunan Başbakan Miçotakis, istikşafi görüşmelerin "Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması" mevzularıyla sınırlı olduğunu iddia etti.

Stoltenberg'den "Kırmızı hat" vurgusu

Brüksel'deki NATO Karargâhı'nda Türk ve Yunan askerî heyetler arasındaki "ayrıştırma usulleri" üzerine gerçekleştirilen teknik toplantıların beklenilenden daha verimli geçtiğini ifade eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ankara ve Atina arasında kesintisiz iletişim kurmak için yapılan "kırmızı hat" uygulamasının tansiyonun düşürülmesine katkı sağlayacağını bildirdi.

Çabalarından dolayı Ankara ve Atina'ya teşekkür eden Jens Stoltenberg, "kırmızı hat" mekanizmasının diplomatik çabalar konusunda bir alan açabileceğini kaydetti.

Yunan Başbakanı ile yaptığı görüşmede "Rusya'nın Akdeniz'deki etkinliği" üzerinde de durduklarını belirten Stoltenberg, Rusya'nın etkinliğinin, NATO müttefiklerinin güvenliğini çok yakından ilgilendirdiğini vurguladı.

Öte yandan KKE'nin (Yunanistan Komünist Partisi) çağrısıyla toplanan 500'e yakın protestocu, Stoltenberg'in ziyaretine tepki göstermek için parlamento binasının yer aldığı Sintagma Meydanı'na kadar yürüdü. Protestocular "Eli kanlı NATO ara bulucu olamaz", "Katil Amerika", "Katiller defolun" sloganları attılar.

Yorumlar (0)