Türkiye'den korsan NAVTEX'e rest!

Türkiye'nin sorumluluk sahasında olan Doğu Akdeniz'deki bölgede iki korsan NAVTEX yayımlayan Yunanistan'a Antalya NAVTEX İstasyonu'ndan rest geldi.

GÜNDEM 04.10.2020, 08:50
Türkiye'den korsan NAVTEX'e rest!

Doğu Akdeniz'deki gerilimi diyalogla çözmek için bu ayın ilk iki haftası içerisinde istikşafi görüşmelere hazırlanan Türkiye ile Yunanistan arasında tansiyonu yükselecek bir olay daha yaşandı. İstikşafi görüşmelere arifesinde taciz ve tahriklerini sürdüren Yunanistan, Türkiye sorumluluk sahasında bulunan alanlarda, kendisi yeniden iki korsan NAVTEX ilan etti.

Yunanistan'ın korsan hamlesi sonrası Antalya NAVTEX İstasyonu ise duyuru yaparak Türk NAVTEX servis sahası içesindeki bir alanda yetkisiz bir istasyon tarafından NAVTEX ilan edildiği, söz konusu alanda NAVTEX yetkilisinin Antalya NAVTEX İstasyonu'nda olduğu belirtildi.

Antalya NAVTEX İstasyonu'nun duyurusunda 6 Ekim 2020 ve 8 Ekim 2020 tarihleri arasında Doğu Akdeniz'de belirtilen koordinatlarda atış eğitimlerinin gerçekleştirileceği kaydedildi. 
Güvenlik kaynaklarından yapılan değerlendirmede ise, "Atış eğitimleri amacıyla Türkiye'nin yetki alanları içinde bulunan Doğu Akdeniz'deki söz konusu bölgede Yunanistan'a ait bir istasyon tarafından yayımlanan NAVTEX'lerin korsan olduğunu, bu korsan NAVTEX'lerin gerilimin çözümüne değil, bölgede tansiyonun daha da artmasına yol açacağı" uyarısında bulundu.

Güvenlik kaynakları Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunların uluslararası hukuk, iyi komşuluk ilişkileri ve diyalog çerçevesinde çözümünden yana tavır ortaya koyduğunu belirtti.

Güvenlik kaynakları, Türkiye'nin gerilimi düşürmek amacıyla birçok adım attığını, yetki alanlarında bile bazı askerî tatbikatların kapsamını azalttığı, bazıların da ertelemeye gittiğini ancak Yunanistan'ın kendi yetki alanında olmayan bir koordinatta NAVTEX yayımlayarak tacizde bulunduğunu ve görüşmeleri tehlikeye attığını ifade etti.

Yorumlar (0)