İşte Türkiye'nin yerli otomobili

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) geliştirdiği yerli otomobilin tanıtımı, Gebze'deki "Bilişim Vadisi"nde yapıldı. 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonları bulunacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.

GÜNDEM 27.12.2019, 14:39 27.12.2019, 17:18
İşte Türkiye'nin yerli otomobili

Türkiye'yi yerli otomobil heyecanı sardı. Önce farları, sonra aynaları, daha sonra da lale figürlü panjurları gösterilen yerli otomobilin tanıtımı bugün yapıldı.

Tören; Erdoğan’ın katılımının yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, TOBB başkan ve yardımcıları, TOGG hissedarları, otomotiv endüstrisi, otomotiv tedarik sanayisi, iş dünyasının temsilcileri, medya temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının katıldığı 2 bin kişilik bir davetli topluluğuyla düzenlendi.

Otomobilin özellikleri

"Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip otomobil"in teknik özellikleriyle ilgili bilgiler de ilk defa paylaşıldı. "Türkiye'nin Otomobili" 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa sahip olacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonları bulunacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.

"4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobilin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Bu süreçte sessiz ama derinden gidildi. Bugün ön gösterim araçlarını söz verdiğimiz gibi ilk kez sizlerle paylaşıyoruz. Bu mekanı da özellikle seçtik. Burası Türkiye'nin Bilişim Vadisi. Biz bu tarihi günde iki mega projesi aynı anda hayata geçiriyoruz. Bu iş için 100'ün üzerinde Türk mühendis gecesini gündüzüne kattı.

Hayalimiz tasarımcı ve mühendislerimizin emekleriyle yoğrulan,milli teknolojilerle üretilen, dünyaya adımızı duyuracak otomobile sahip olmak. Devrimin hikayesi aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kabusa dönüştürüldüğünün de hikayesi. Kayseri'deki uçak fabrikasına sipariş verilmesine, dışarıdan alınan siparişlerin ihraç edilmesine engel olan zihniyet bugün yine faaliyette.Tam da otomobil piyasasının canlanmaya başladığı bir dönemde teşebbüsler hayata geçirilebilseydi bugün Türkiye bambaşka bir yerde olurdu."

Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketi bulunan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek."

TOGG CEO'su Karakaş: "18 şirketi inceledik"

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, "Bugün sizlere geldiğimiz noktayı anlatmak, otomobilimizi tanıtmak ve otomobilden daha fazlasının ne olduğunu anlatmak istiyoruz. Dünyada otomotivle oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Müşteri beklentileri değişmekte, teknoloji gelişmesiyle otomobil akıllı cihaza dönüşmekte. Otomobil bir yaşam alanına dönüşüyor. Bize geç kalmadınız mı diyorlar, hayer efendim doğru zamanda yola çıktık. Teknolojininn en güncelini kullanmayı hedefledik." dedi.

"15 yıl içinde 5 modelimiz olacak"

"Biz bu projeye başlamadan önce 18 şirketi inceledik. Kapsamlı bir plan hazırladık." diyen Karakaş, "15 yıl içinde 5 modelimiz olacak. Neden SUV'u seçtik? Dünyanın en büyük segmenti. Yüzde 95'i ithal olan bir segment. Markanın adlandırma sürecini önümüzdeki senenin ortasında tamamlamayı düşünüyoruz. 500 km menzili olacak ve 30 dakikanın altında şarj imkanı sağlıyoruz." açıklamasını yaptı.

Rifat Hisarcıklıoğlu: "Lisans almayacağız, lisans satacağız"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yerli otomobil projesi ile ilgili yaşanan şu sözlerle anlattı:

"TOBB olarak 1,5 milyon üyemizle ülkemizin gelişmesi için çok önemli misyonlar üstlendik. Ancak bugün bir başka gururluyum, farklı bir heyecan duyuyorum. Türkiye’nin yarım asırlık hayaline kavuşturacak yeni bir adım atıyoruz. 2017’de sayın Cumhurbaşkanımız bize bir çağrı yapmış ve bu işi bizim üstlenmemizi istemişti. Biz de yola çıktık. Babayiğitlerimizi bir araya getirdik. Rabbimize şükürler olsun verdiğimiz sözün arkasındayız. Bu vatanın evladı olarak gurur duyuyorum."

"Gürcan bey biraz önce elektrikli otomobil ve yeni mobilite ekosisteminin ne kadar önemli olduğunu çok güzel bir sunumla anlattı. Otomotiv sektörü dünyada kabuk değiştiriyor. Bizim için de yeni bir fırsat penceresi. 1960’larda biz bu fırsatı kaçırmıştık. Devrim arabasına sahip çıkamamış ve Türkiye’nin otomobilini yapamamıştık. Ama bu sefer Allah’ın izniyle başaracağız. 2017 Mayıs’ında sayın Cumhurbaşkanımıza söz verdik. Dalga geçtiler. 2017 Kasım’da Ortak Girişim Grubumuzu kurduk, inanmadılar. 2018 Haziran’ında şirketimizi kurduk, güldüler. Ama bakın bugün buradayız. Türk özel sektörünün birikimi, işte birazdan Türkiye’nin otomobilini hep birlikte göreceğiz. Bu 82 milyonun gururu, Türkiye’nin otomobili.

Bu sadece Türkiye’de üretilmeyecek. Markası, patenti bizim olacak. Lisans almayacağız, lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız Cumhurbaşkanımızın dediği gibi. Başkasının patenti için çalışmayacağız, kendi patentlerimiz için yabancı mühendislerimizi çalıştıracağız. 15 yılda en az 22 milyar lira yatırım yapılacak.

Türkiye'nin otomobili 2021’de fabrikamızı tamamlayacağız. 2022’de de inşallah ilk aracımız banttan çıkmış olacak."

Bakan Varank: "Tüm haklarıyla Türkiye’nin otomobilidir"

Bakan Varank ise, "Otomotiv sektöründeki 32 milyar dolarlık ihracat kapasitemizi ve istihdam hacmini daha da yukarılara çekeceğiz. Bu otomobil, tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla, mühendislik kararlarıyla Türkiye’nin otomobilidir. Türkiye'nin otomobiliyle, küresel piyasada rekabet edecek markamızı oluşturuyor, sektörün geleceğinde 'biz de varız' diyoruz. Bu otomobilden kazanılan her kuruş, Türkiye’nin kazancıdır. Bu gurur, 82 milyon vatandaşımızın, Türkiye’nin gururudur." diye konuştu.

Yorumlar (0)