Erdoğan’dan Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ilişkin açıklama: Tavrımızı muhafaza ediyoruz

Kırım'ın ilhakını tanımayan Türkiye'nin, bu adımın gayrimeşru olduğunu ilk günden beri savunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinden yana tavrımızı da muhafaza ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 23.08.2023, 17:11 Şeyda Gül
Erdoğan’dan Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ilişkin açıklama: Tavrımızı muhafaza ediyoruz

3'üncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi'ne video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına başta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer devlet ve hükümet başkanlarını, Kırım Tatarlarının milli lideri Ukrayna Milletvekili Mustafa Kırımoğlu’nu, Kırım Tatar Türkü soydaşlarını ve diğer katılımcıları selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım Platformu'nun üçüncü zirvesinde video mesaj marifetiyle de olsa hitap etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Türkiye, bu adımın gayrimeşru olduğunu ilk günden beri savunmaya devam ediyor

Bu vesileyle Ukrayna'nın Bayrak Günü'nü ve Bağımsızlık Günü'nü tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım davasının barışçıl yollardan daha etkin bir şekilde savunulması amacıyla tesis edilen bu platformun, Kırım konusunda vermek istedikleri mesajlara güç katacağına inandığını vurguladı. Kırım'ın ilhakını tanımayan Türkiye’nin bu adımın gayrimeşru olduğunu ilk günden beri kararlılıkla savunmaya devam ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinden yana tavrın da muhafaza edildiğini ifade etti. Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olduğunu, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere her platformda dile getirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım'ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın güvenlik ve esenliğinin temini de önceliklerimiz arasında olduğunun altını çizdi.

İletişim kanallarının açık tutulması adına yoğun çaba harcıyoruz

Bu vesileyle, gözaltında bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal ve arkadaşlarının serbest bırakılmalarına dair beklentiyi tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hep söylediğim gibi savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bu anlayışla yaklaşık iki senedir devam eden savaşın adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi gerektiğine dair kanaatimizi koruyoruz ve bu süreçte akan kanın durması, en azından tarafların müzakere masasına hazırlanması için iletişim kanallarının açık tutulması adına yoğun çaba harcıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Karadeniz girişiminin canlandırılması için çalışmalarımız sürüyor

Karadeniz girişiminin canlandırılması için çalışmaları sürdürdüklerini, bu süreçte gerilimi daha fazla artıracak ve Karadeniz'deki sükunete zarar verecek her türlü adımdan uzak durulması gerektiğine inandıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, barışın tesisi doğrultusunda kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk gayretlerimizi yılmadan, yorulmadan devam ettirme kararlı olduklarını söyledi. Savaşın sona ermesi ve Karadeniz havzasının yeniden huzur ve istikrara kavuşması sadece bölgeye değil tüm dünyaya nefes aldıracağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi yineliyor ve bölgemizin en kısa zamanda barış iklimine tekrar kavuşmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)