Erdoğan'dan Mescid-i Aksa vurgusu: İlk kıblemiz Kudüs!

Ukrayna ve Rusya Büyükelçilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen iftar programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Putin ve Zelenski'nin Türkiye'de görüşmesini istiyoruz." dedi. Mescid-i Aksa'nın statüsünü koruyacaklarını da yineleyen Erdoğan, "İlk kıblemiz Kudüs." ifadesini kullandı.

GÜNDEM 18.04.2022, 21:07 19.04.2022, 01:15 Hakan Öksüz
Erdoğan'dan Mescid-i Aksa vurgusu: İlk kıblemiz Kudüs!

Her gün farklı bir grupla iftarda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kez AK Parti Genel Merkezi'ndeydi. Geleneksel Büyükelçiler İftar Programı'nda kürsüye çıkan Erdoğan, gündemdeki önemli konu başlıklarına ilişkin konuştu. Programda Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar ile Rusya Büyükelçisi Aleksey Yerhov da yer aldı.

"Sivillerin hedef olması, müzakerelere darbe vurdu"

Konuşmasında Ukrayna ile Rusya arasında İstanbul'da yapılan müzakerelere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, somut kararların alındığını belirtti. Ukrayna'da sivillerin hedef olması nedeniyle müzakere çabalarının sekteye uğradığını kaydeden Erdoğan, görüşmelerin online şekilde sürdüğünü ifade etti. 

"Putin ve Zelenski'nin Türkiye'de görüşmesini istiyoruz"

Erdoğan, hem Ukrayna lideri Zelenski hem de Rusya lideri Putin ile yoğun bir telefon trafiği içinde olduğunu söyledi. Erdoğan, "İki liderin Türkiye'de yüz yüze görüşmsini arzu ediyoruz. Bu savaşın kazananı olmayacak. Savaşın ekonomik yükü artıyor. Özellikle Balkanlarda savaş sonrası ekonomik kaynaklı etik fay hatları ısınıyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki barış bir an önce tesis edilmeli. Çözüm diyalogdan geçiyor." ifadelerini kullandı.

Göçmen sorunu

Ukrayna krizinin yanı sıra bölgedeki diğer sorunlara da göz atmak gerektiğini dile getiren Erdoğan, Ramazan ayının bu yıl maalesef buruk geçtiğini belirtti.

Göçmen sorununun bölgede kritik eşiği aştığını aktaran Erdoğan, Türkiye'nin tek başına 5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını söyledi. Suriyeli göçmenlerin evlerine geri dönebilmesi için gayret ettiklerini belirten Erdoğan, "Güney sınırımızın ötesindeki masumları korumaya çalışıyoruz. DEAŞ, PKK, YPG ve FETÖ ile mücadele ediyoruz." dedi.

Filistin ve İsrail arasındaki şiddet olayları

Mescid-i Aksa'da yaşanan şiddet olaylarını kınadıklarına değinen Erdoğan, Filistin davasının arkasında durmaya devam edeceklerini yineledi. Dün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştüğünü söyleyen Erdoğan, "İlk kıblemiz Kudüs" dedi.

Yorumlar (0)