Erdoğan, 7 bin 275 deprem konutunun teslim töreninde konuştu: "2 ay içinde..."

Hatay'da yapılan 7 bin 275 deprem konutunun kura çekimiyle sahiplerine teslim edileceği törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hatay'a geldiğimizde karşılaştığımız tablo unutulacak gibi değildi." dedi. Erdoğan, 2 ay içinde 75 bin konutun daha teslim edileceğini söyledi.

GÜNDEM 03.02.2024, 17:45 03.02.2024, 17:59 Hakan Öksüz
Erdoğan, 7 bin 275 deprem konutunun teslim töreninde konuştu: "2 ay içinde..."

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 130 bin kişi hayatını kaybetti. Binlerce ocağı söndüren depremler, 11 ilde etkili oldu. Özellikle Kahramanmaraş ve Hatay'daki yıkımın boyutları yürek burkan derecedeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesine yeni konut sözü vermişti. İnşa edilen yeni konutların depremzedelere ne zaman teslim edileceği merak ediliyordu.

7 bin 275 konut teslim edildi

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Hatay'da büyük yıkıma yol açan depremler sonrası yapımına başlanan konutlar tamamlandı. Erdoğan, Hatay'da inşa edilen 7 bin 275 konutun teslim töreninde depremzedelere seslendi.

"En az 200 bin ağır hasarlı binanın tespit edildi"

6 Şubat'ta yitirilen insanların acısının yüreklerde taze olduğunu kaydeden Erdoğan, "Hayatını kaybedenlerin yanı sıra 107 binden fazla vatandaşımız da yaralandı. Bu yıkıcı depremler, 14 milyon vatandaşımızı direkt olarak etkiledi. Yıkılan 39 bin binanın 29 bininde arama faaliyetleri yürütüldü. En az 200 bin ağır hasarlı binanın tespiti yapıldı. Afet bölgesine yollanan çadır sayısı yaklaşık 1 milyondur. 215 binden fazla konteyner kullanıldı. Kira yardımı yapılan ailelerin sayısı ise 349 bin." dedi.

"Vatandaşlarımız gönüllü olarak çalışmalara katıldı"

Türkiye'nin deprem sonrası tek yürek olduğunu ve devlet-millet bütünleşmesinin sağlandığını dile getiren Erdoğan, "Çok sayıda vatandaşımız gönüllü olarak afet bölgesindeki çalışmalara katıldı ya da uzaktan yardım gönderdi." ifadelerini kullandı.

"Hatay'a geldiğimizde karşılaştığımız tablo unutulacak gibi değildi"

Can kaybı ile yıkılan bina sayısına bakıldığında depremden en büyük zararı gören kentin Hatay olduğuna değinen Erdoğan, "Afetin ikinci günü Hatay'a geldiğimizde karşılaştığımız tablo unutulacak gibi değildi. Burası, insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biriydi. Yıkım çok fazlaydı. Arama kurtarma faaliyetlerine öncelik verdik. Kış koşullarında acil ihtiyaçların bir an önce karşılanması elzem hale gelmişti." vurgusunu yaptı.

"İki ay içinde 75 bin konut daha teslim edilecek"

Hatay'da inşa edilen 7 bin 275 konutun hak sahiplerine teslim edileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "40 bin konutun inşası devam ediyor. İki ay içinde 75 bin konutu daha teslim edeceğiz." dedi.

Yorumlar (0)