Dışişleri'nden "China Railway Express" mesajı!

Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Xi’an şehrinden yola çıkan ve bugün Ankara’ya ulaşan ilk yük treni "China Railway Express" için, "Ülkemiz son yıllarda ulaştırma altyapısını geliştirmek suretiyle Asya ve Avrupa arasında kesintisiz bağlantısallığın gelişimine büyük katkılarda bulunmuştur." açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 06.11.2019, 13:54 06.11.2019, 13:56
Dışişleri'nden "China Railway Express" mesajı!

Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Xi'an şehrinden yola çıkan ve Marmaray’ı kullanarak Avrupa’ya geçecek ilk yük treni "China Railway Express"in bugün Ankara’ya ulaştığını bildirdi. 

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu gelişmenin, Türkiye’nin izlediği doğu ile batı arasında bağlantısallığın geliştirilmesi vizyonunun son örneği olduğuna dikkat çekildi. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 "Ülkemiz son yıllarda ulaştırma altyapısını geliştirmek suretiyle Asya ve Avrupa arasında kesintisiz bağlantısallığın gelişimine büyük katkılarda bulunmuştur. Bu amaca en verimli şekilde hizmet edeceği değerlendirilen Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru çerçevesinde bölgedeki ortaklarımızla birlikte gerekli adımlar atılmaya devam edilecektir."

Yükselen Türkiye-Çin ilişkileri

Türkiye ve Çin, hem siyasi geçmişleri hem de son dönemde ekonomide attıkları adımlarla bölgede yükselen iki güç olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye-Çin arasındaki diplomatik ilişkiler, 1971 yılında dayanıyor. 2010 yılında bu ilişkiler, "Stratejik İş Birliği" seviyesine yükseltildi.

Çin, Türkiye'nin Doğu Asya'daki en büyük ticaret ortağı olarak biliniyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2018 yılının sonunda 23 milyar dolara ulaştı.

Çin'in Türkiye'deki yatırım miktarı ise 2,8 milyar dolar oldu.

Tek Kuşak Tek Yol Projesi

Tek Kuşak Tek Yol Projesi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından 2013 yılında duyuruldu.

Türkiye, projeye destek veren ilk ülkelerden biri olarak biliniyor. 60'dan fazla ülkeyi kapsayan proje, "Modern İpek Yolu" olarak biliniyor. 

Söz konusu projeyle, Çin mallarının yeni ulaşım ağları ile Batı ülkelerine taşınması amaçlanıyor.

Projenin 2049 yılında tamamlanacağı tahmin ediliyor.

Orta Koridor Projesi

Orta Koridor Projesi, Türkiye'den başlayarak demir yolu ile Gürcistan, Azerbaycan (Hazar Denizi'nden feribotla), Türkmenistan, Kazakistan ve Çin'e uzanıyor.

Yorumlar (0)