Devlet görevlileri yararlanabiliyordu: Bu işi yapanlara da yeşil pasaport yolu göründü

Bir grup gazeteci yeşil pasaport ile ilgili hazırladıkları dosyayı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a sundu. Haber nedeniyle çok sık yurt dışına çıkan gazetecilerin talebine yetkililerden destek gelip, gelmeyeceği merak konusu oldu.

GÜNDEM 30.08.2023, 11:16 Şeyda Gül
Devlet görevlileri yararlanabiliyordu: Bu işi yapanlara da yeşil pasaport yolu göründü

Gazeteciler zaman zaman yurt dışı programlarında vize problemi yaşıyorlar. Bu sorunu ortadan kaldıracak yeşil pasaport talebi bir grup gazeteci tarafından dosya halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'a iletildi.

Dosyada çok sayıda gazetecinin imzası var

Gazeteciler Hande Fırat, Mehmet Acet, Oral Çalışlar, Zafer Şahin, Sinan Burhan ve Melik Yiğitel2in imzasını taşıyan dosya Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a sunuldu. Yeşil Pasaport talebini içeren dosyada, son yıllarda vize engeli nedeni ile başka ülkelerdeki haberlere yetişme ve takip etme konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı bilgisine yer verildi. Bazı ülkelerde vize konusunda kısıtlayıcı uygulamalarla karşı karşıya kalındığının da vurgulandığı dosyada, ülkemizde devlet görevlilerinin Yeşil Pasaport imkanından yararlanabilmekte olduğu hatırlatıldı. Gazete ve televizyonlarda çalışan belli kriterleri taşıyan kişilerin bu imkanı kullanamadığı için zorluklarla karşı karşıya kaldıkları ifade edilen dosyada, “Meslek örgütleri ve kamuoyunun destekleri ile bu mağduriyetin en kısa zamanda çözüleceğini inanıyoruz. Tüm yetkili kurum ve kuruluşlardan destek bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Gazetecilerden açıklama geldi

Meclis Başkanı Kurtulmuş ile yapılan görüşme sonrası gazetecilerin yaptığı açıklamalar şu şekilde;

Mehmet Acet

Türkiye'de meslektaşlarının artık çok sık yurt dışına çıktığını belirten Mehmet Acet, bunun bir ihtiyaç haline geldiğini söyledi. Acet, “Belli kriterler dahilinde Yeşil Pasaport konusunda yetkililerden, ilgililerden destek bekliyoruz” dedi.  

Oral Çalışlar

“İşin aslı Türkiye'nin AB üyesi olmasıdır. Üye olsak bu sorun çözülecek” diyen Oral Çalışlar, olamıyorsak devlet memurlarının kullandığı haklardan yararlanmaları gerektiğini vurguladı. Çalışlar, “Biz gazeteciler vize konusunda sıkıntılar yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Hande Fırat

Yeşil pasaporta mutlaka ihtiyaçları olduğunun altını çizen Hande Fırat, “Bu konuda en çok sıkıntı çeken bizleriz. Biz gazeteciler vize almakta yaşadığımız sıkıntılardan dolayı Haber yapmakta zorlanıyoruz” dedi.

Sinan Burhan

Meclis Başkanını ziyaret edere, sorunları ilettiklerini anlatan Sinan Burhan ise yeşil pasaportun gazeteciler için çok önemli olduğunu kaydetti. Bir savaş çıktığı zaman, diplomatik krizler olunca vize konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Burhan, yeşil pasaportun devlet memurları gibi gazetecilere de verilmesi gerektiğini savundu.

Zafer Şahin

“Türkiye'de belki de Yeşil pasaportu en çok kullanacak meslek grubu gazeteciler” ifadelerini kullanan Zafer Şahin, bu yüzden gazetecilerin vize konusunda yaşadıkları sorunların giderilmesi için Yeşil pasaportun gazetecilere de verilmesi için yetkililerden destek beklediklerini dile getirdi.

Melik Yiğitel

Bunun bir temel ihtiyaç, eğer vize serbestisi olsaydı başvurmayacak olduklarını söyleyen Melik Yiğitel, “Avukat arkadaşlar kusura bakmasın ama en çok bizim arkadaşlarımız yurt dışına çıkıyor. Buna bir çözüm bulunması lazım” dedi.

Yorumlar (0)