Deprem bölgesindeki enkazların yerini büyük boşluklar aldı

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerinin büyük hasara neden olduğu Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Gaziantep ve Adıyaman’da çekilen yeni görüntülerde, enkazların yerini belirgin boşluklara bıraktığı dikkat çekti.

GÜNDEM 05.08.2023, 12:55
Deprem bölgesindeki enkazların yerini büyük boşluklar aldı

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam 6 ay geçti. Malatya, Adıyaman, Hatay ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, depremin hemen ardından çekilen görüntülerle ile yeni çekilen görüntüler karşılaştırıldığında, şehir merkezleri ve ilçelerdeki enkazların yerini büyük boşluklara bıraktığı görülüyor.

Kahramanmaraş

Depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ta 53 bin 35 bağımsız bölüm yıkık, ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken, 57 bin 702 bağımsız bölüm de orta hasarlı olarak kayıt altına alındı. 20 bin 461 iş yerinin ise yıkık, ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken olduğu tespit edildi.

12 bin 659 vatandaşın yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş’ta acil yıkılacak ve yıkık binaların enkaz kaldırma çalışmaları sona erdi. Ağır hasarlı binaların enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları ise devam ediyor.

Depremden en çok etkilen Trabzon Caddesi, Zübeyde Hanım ve Azerbaycan, bulvarlarıyla Şazi Bey Mahallesi Hal Kavşağı ve Yeni Hükümet Caddesi’ndeki enkaz alanları dronla görüntülendi.

Hatay

Hatay'da 6 Şubat'ta tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle 20 Şubat tarihinde meydana gelen Defne merkezli 6,4 büyüklüğündeki sarsıntının ardından başlatılan hasar tespit çalışmaları sırasında kentteki yıkımın boyutu da ortaya çıktı.

Çalışmalar neticesinde afette 13 bin 517 yıkık bina, 8 bin 162 acil yıkılması gereken ve 67 bin 346 da ağır hasarlı yapı bulunduğu tespit edildi.

Kentte, acil yıkılacak ve yıkık binaların enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandı. Ağır hasarlı binaların enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları da devam ediyor.

Depremin ardından enkaz alanlarından, molozlar kaldırıldı ve şehir yeniden görüntülendi.

Hatay merkezde meydana gelen depremin ardından yıkık binaların görüldüğü alanlarda, enkaz kalıntılarının kaldırılması ile büyük boşluklar oluştu. Bölge dronla "öncesi ve sonrası" olacak şeklinde kaydedildi.

Malatya

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen şehirler arasında yer alan Malatya'da 421 bin 616 bağımsız bölümden 127 bin 293'ünün acil yıkılacak, yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edildi.

35 bin 680 ağır hasarlı binanın olduğu Malatya'da şimdiye dek ihalesi yapılan ağır hasarlı 29 bin 764 binadan toplam 2 bin 690'ının yıkım işlemi tamamlandı.

"Asrın felaketi" diye nitelenen depremlerde hasar alan Malatya'daki toplam 20 bin civarında iş yeri yıkılırken bazılarında ise ağır hasar meydana geldi.

Şehirde ticaretin kalbi diye nitelendirilen tarihi Şire Pazarı ile çevresi, Bakırcılar Çarşısı, Akpınar, Niyazi Mısri, Dabakhane Mahallesi ve Emeksiz gibi bölgeler de depremlerde ağır hasar aldı.

Malatya’da çekilen yeni görüntülerde ortaya çıkan büyük boşluklar ise yıkımın etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.

Adıyaman

Depremin etkilediği şehirlerden biri olan Adıyaman'da toplam 5 bin 953 bağımsız bölüm yıkılırken 20 bin 201 bağımsız bölüm de ağır hasarlı olarak kaydedildi.

Ticarethanelerin de depremlerde büyük zarar gördüğü Adıyaman’da işletmelerin yüzde 70'i acil yıkılması gereken, yıkık ve ağır hasarlı olarak tespit edildi.

Şehirde yıkık ve acil yıkılması gereken binaların enkaz kaldırma çalışmaları sona ererken, ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları ile enkaz kaldırma faaliyetleri devam ediyor.

Nurdağı ile İslahiye

Depremlerde Gaziantep'in, İshaliye ilçesinde 1433, Nurdağı ilçesinde ise 2 bin 14 olmak üzere şehir genelinde toplam 3 bin 919 vatandaş yaşamını yitirdi.

Gaziantep genelinde 4 bin 60 yapı yıkılırken 21 binin üzerindeki yapı ise acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak belirlendi.

Yorumlar (0)