Sarı altının hasadı erken başladı: Fiyatı üreticisini sevindirdi

Mersin’de birçok bahçede yetiştirilen ve masrafı az olduğu için 'sarı altın' olarak anılan Malta eriğinde (yenidünya) hasat başladı. Birinci kalite kilogramı 40-45 TL arasında bahçeden alıcı bulan yenidünya, üreticisini de sevindirdi.

EKONOMİ 24.04.2024, 11:31 Melina Ay
Sarı altının hasadı erken başladı: Fiyatı üreticisini sevindirdi

Son günlerde Mersin'de artan sıcak hava, kentte yaş sebze ve meyve üretiminde erken hasat dönemini getirdi. Özellikle Mersin'in sıcak ikliminde yenidünya bahçelerinde meyveler beklenenden erken olgunlaşmaya başladı. Erdemli ilçesinde yoğun bir şekilde bulunan yenidünya meyveleri sararıp olgunlaştıkça hasat işlemleri hız kazanıyor. Bahçelerde çalışan işçiler, meyveleri titizlikle topluyor ve kalitesine göre sınıflandırıp, kasalarla pazara gönderiyor. Bu meyvelerin birinci sınıf kalitesi 40-45 TL arasında alıcı bulurken, ikinci kalite 25-30 TL ve üçüncü kalite ise 10-15 TL civarında satılıyor. Bu taze meyveler, Türkiye'nin dört bir yanına, özellikle Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya gibi büyük şehirlere gönderiliyor. Ayrıca yurt dışına ihraç edilen meyveler, ülkeye döviz kazandırarak hem üreticilerine hem de işçilere ekonomik getiri sağlıyor.

“Net bir ayrım yapıyoruz”

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte hasadın 15 gün erken başladığını belirten üretici Kürşat Durmaz, “Bu yıl ürünlerimiz oldukça güzel, birinci ve ikinci kalite arasında net bir ayrım yapıyoruz. Fiyatlar memnuniyet verici seviyelerde. Üretim, Türkiye'de sadece Mersin'in Erdemli ve Tarsus ilçeleri ile Antalya'nın Alanya ilçesinde gerçekleşiyor. Hem iç piyasaya hem de ihracata yönelik ürünlerimizi değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

“Şu anda oldukça iyi”

Üreticilerden Azize Aksay, şu anda yenidünya meyvelerini hasat ettiklerini, kalitelerine göre sınıflandırıp paketlediklerini ve hem ürünün hem de fiyatların şu anda oldukça iyi durumda olduğunu belirtti.

Sağlık açısından faydalı

Malta eriği hasat edildiğini belirten Halil Keskin, bu meyvenin sağlık açısından faydalı olması nedeniyle hem yurt içinde hem de yurt dışında talep gördüğünü vurguladı. Bu yıl verimin güzel olduğunu ifade eden Keskin, “İklim koşulları nedeniyle hasat bu yıl erken başladı. Malta eriklerinin tamamı olgunlaştı ve kızardı. Geçmiş yıllarda tepeden başlayıp yavaş yavaş aşağıya doğru olgunlaşıyordu, ancak bu yıl tamamen kızardılar. Şu anda birinci kalite Malta eriği kilogramı 40-45 TL arasında alıcı bulurken, ikinci kalite 25-30 TL'ye ve üçüncü kalite ise 15 TL'ye satılıyor” dedi.

Yorumlar (0)