İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye desteği: 6,3 milyar dolarlık finansman

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Grubu'nun Türkiye'deki projelere 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu.

EKONOMİ 29.04.2024, 14:14 30.04.2024, 15:41 Buse Önder
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye desteği: 6,3 milyar dolarlık finansman

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Grubu'nun Türkiye'deki projelere 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Türkiye'nin ekonomi programının güçlü uygulanmasının bir sonucu olarak, dış kaynak akışının devam ettiğini belirtti.

Riyad'da gerçekleşen İKB'nin 50. kuruluş yıl dönümü toplantılarında Şimşek, 2024-2026 dönemini kapsayan Türkiye'deki faaliyetlerini düzenleyen Ülke Stratejisi'nin kabul edildiğini aktardı.

Şimşek Türkiye'ye yönelik 6,3 milyar dolarlık finansmanın ayrıntılarını paylaştı.

İKB'den 2 milyar dolar, Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu (ITFC) tarafından 900 milyon dolar, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu (ICD) tarafından 300 milyon dolar ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu (ICIEC) tarafından ise 3,1 milyar dolarlık finansman sağlanacak.

‘Kalkınma önceliklerimizle uyumlu’

Bu finansmanın, Türkiye'deki çeşitli sektörlerde gerçekleştirilecek projelere yönlendirileceğini belirten Şimşek, İKB Grubu'nun 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'da belirlenen kalkınma öncelikleriyle uyumlu bir strateji benimsediğini söyledi. Strateji kapsamında eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji, altyapı gibi sektörlerde faaliyetlerin destekleneceğini ifade etti.

Türkiye 4. Sıraya yerleşti

İKB'nin Türkiye'ye sağladığı finansmanın önemine değinen Şimşek, bankanın Türkiye'ye verdiği desteklerle ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağladığını vurguladı. Bugüne kadar 12,9 milyar dolarlık finansmanın Türkiye'ye ulaştığını belirten Şimşek, Türkiye'nin İKB'den uygun koşullarda kredi kullanan ülkeler arasında 4. sırada yer aldığını ifade etti.

Ayrıca, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yönelik kaynak tutarını 35 milyar dolara yükseltmesinin ardından İKB'nin Türkiye'ye sağladığı destek, ülkenin ekonomi programına olan güvenin bir göstergesi olarak nitelendiriliyor.

Yorumlar (0)