100 maddelik anayasa önerisi: ‘Meclisten geçse de halk onaylamalı’

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız MHP’nin 100 maddelik bir tasarı hazırladığını ve yeni anayasanın Meclis'ten geçse bile halkın oylamasına sunulması gerektiğini ifade etti.

GÜNDEM 29.04.2024, 11:28 29.04.2024, 11:30 Buse Önder
100 maddelik anayasa önerisi: ‘Meclisten geçse de halk onaylamalı’

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeni anayasa çalışmaları için önemli adımlar atılıyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yeni anayasanın Meclis'ten geçmesi halinde halk oylamasına sunulması gerektiğini belirtti.

Yıldız ayrıca, 1982 Anayasası'nın ilk 4 maddesinin korunacağını ve dilinin de düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

‘Temel ilkelerle çelişen maddeler bulunuyor’

MHP'nin hazırladığı 100 maddelik anayasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız, Cumhuriyet'in temel ilkeleriyle çelişen bir maddenin bulunmadığını vurguladı. Ancak, anayasanın vatandaşlık düzenlemelerini içeren 66. maddesinde değişiklik yapılmasına karşı olduklarını belirtti.

Yeni anayasa tasarısında özgürlüklerin asıl, kısıtlamaların ise istisna olacağını söyledi.

‘1982 anayasasının dili bozuk’

Yıldız, 1982 Anayasası'nın dilinin bozuk olduğunu belirterek özellikle milletvekili yemin metnindeki dil hatalarına dikkat çekti. Anayasanın dilinin sadeleştirilerek daha anlaşılır hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Birçok düzenleme ele alınacak

MHP'nin önerileri arasında Cumhurbaşkanı yardımcılığının iki ile sınırlandırılması, hükümet programının TBMM'ye sunulması, milletvekili dokunulmazlığının düzenlenmesi gibi maddeler bulunuyor.

Ayrıca, TBMM Başkanı'nın tarafsız olması ve arabuluculuk yapması, Merkez Bankası'nın anayasal statüye kavuşturulması, kanun tekliflerinin daha kapsamlı tartışılması gibi düzenlemeler de MHP'nin önerileri arasında yer alıyor.

Ancak, MHP'nin önerileri arasında dokunulmaması gereken maddeler de bulunuyor. Anayasanın ilk dört maddesi ve 66. Maddesi dokunulmaması gereken maddeler arasında.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un ise bu hafta siyasi parti gruplarını ziyaret ederek yeni anayasa için görüşmeler yapması bekleniyor.

Yorumlar (0)