TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Azerbaycan'dan dönüşünde yaptığı açıklamada “Yargı kurumları arasında güç mücadelesinin olmayacağı bir sistemi inşa etmeliyiz. Anayasal olarak her şey yerli yerine oturtulmalı, net olamayan alanlar giderilmeli” dedi.

GÜNDEM 25.02.2024, 12:57 Şeyda Gül
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 14. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği Azerbaycan'dan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin geçen dönem APA Dönem Başkanlığı'nı deruhte ettiğini, uzun yıllar başkanlığın Türkiye'de kaldığını hatırlatan Kurtulmuş, TBMM olarak APA Dönem Başkanlığı'nı Azerbaycan Milli Meclisi Başkanlığına ve Meclis Başkanı Sahiba Gafarova'ya devrettiklerini ifade etti. “Onun için bu tören bizim için de anlamlıydı. Asya, büyüyen, gelişen bir bölge” diyen Kurtulmuş, canlanmış olan yeni bir medeniyet havzası, çok farklı kültürlerin olduğu, çok önemli gelişme istidadında olan ekonomilerin olduğu, çok büyük fırsatların olduğu bir kıta olduğunu söyleyebileceğini ifade etti. Kurtulmuş, “Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde dünya dengeleri içerisinde Asya'nın çok ayrıcalıklı bir yeri olacak” şeklinde konuştu.

KAAN'ı da takip ediyorlar

İkili görüşmelerinizde ülkeler arasındaki ticari ilişkiler de gündeme geldiğini anlatan Kurtulmuş, muhatap olduğumuz ülkelerin meclis başkanlarının hemen tamamı ister Doğu'dan ister Batı'dan olsun, Türkiye'nin son yıllarda ortaya koyduğu yükselişi ciddi şekilde takip ettiklerini söyledi. Türkiye'nin güçlü ve büyük bir ekonomi haline gelmesini ilgiyle izlediklerini aktaran Kurtulmuş, özellikle bu çerçevede savunma sanayi alanında Türkiye'nin başarılarını da dikkatle takip ettiklerini gözlemlediğini kaydetti. Hatta ülkelerin bir kısmı, savunma sanayii başta olmak üzere özellikle yüksek teknolojilerde Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiğini belirten Kurtulmuş, savunma sanayinin ilgi çekmesinin sebeplerinden birinin, maalesef dünyanın içinden geçmekte olduğu süreçte güven ve istikrarın her ülke için birinci öncelik haline gelmiş olması olduğunu vurguladı. Bu anlamda Türkiye'nin savunma sanayi ürünleri, İHA'lar, SİHA'lar, akıllı mühimmatlar, birtakım deniz araçlarımız; bütün bunlarla birlikte Türkiye ile işbirliği yapma imkanlarını aradıklarını söyleyen Kurtulmuş, “Bu da Türkiye için önemli bir kapıdır. KAAN'ı da takip ediyorlar. Türkiye'nin milli muharip uçağını, Türkiye'nin uçak motoru ve helikopter motoru üretme kabiliyetlerini bazı meclis başkanlarından duyduk. Onlar da ilgiyle izliyorlar” dedi.

Kurtulmuş’a yöneltilen bazı sorular ve yanıtları şu şekilde;

Siz yargıdaki sorunları acil çözülmesi gereken konular olarak görüyor musunuz?

Şu anda birçok çatışma alanlarının anayasanın içinde olduğunu gördüklerini söyleyen Kurtulmuş, bunların sistematik problemleri ortaya çıkaran şeyler olduğunu ve sistemsel sorunlar ürettiğini dile getirdi. “153. maddeye bakarsanız bir başka yargı merciinin dediği haklı oluyor. 138. maddeye bakarsanız bir başka yüksek yargı organının kararı haklı oluyor” diyen Kurtulmuş, özellikle yargıyla ilgili alanda yargı kurumları arasında bir çelişkinin, yargı kurumları arasında bir güç mücadelesinin olmayacağı bir sistemi inşa etmek gerektiğini söyledi. Bunların hepsinin üstünde Türkiye’de yürütme, yasama, yargı birbirinden bağımsızdır ama Türkiye’de anayasayı yapma gücüne dahi sahip olan kurumun TBMM olduğunu dile getiren Kurtulmuş, anayasal olarak her şeyin yerli yerine oturtulması, 'Senin sözün sözse benim sözüm daha kuvvetli söz' yarışı içinde kimsenin olmaması gerektiğini savundu. Bunun hiçbir şekilde kimseye yarar sağlamayacağını kaydeden Kurtulmuş, Anayasa çerçevesinde herkesin sorumluluklarının ve yetkilerinin belli olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “Burada net olmayan alanlar varsa ki bazı konularda net olmayan alanlar var, bunların giderilmesi ve net bir şekilde herkesin görev ve sorumlulukları içinde hareket etmesinin temin edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Anayasa’da tuzaklı alanlar var

Geçmişte yaşanan deneyimler olduğunu anımsatan Kurtulmuş, hükümetin aldığı bir kararı Danıştay'ın iptal ettiğini, kendisini yasanın üstüne koyduğunu gördüklerini belirtti. Siyasi parti kapatma davalarında Anayasa Mahkemesinin kendisini siyasi partilerin ve milli iradenin üstünde konumlandırdığına şahit olduklarını kaydeden Kurtulmuş, 367 garabetinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının hiç olmayan bir usulü ortaya çıkararak TBMM’de cumhurbaşkanı seçtirmediği uygulamaları unutmadıklarını vurguladı. Bunların tesadüfen olmuş şeyler olmadığını anlatan Kurtulmuş, “Bunlar, 1961 Anayasası’nı, 1982 Anayasası’nı yaptıranların bilerek, belki planlayarak sistem içinde belli çatışma alanları oluşturmak için serpiştirdikleri tuzaklı alanlardır. Türkiye’nin bunları geçmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)